today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Επανεκκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, εν μέσω προκλήσεων…

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας, λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που επικρατεί και πάλι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Του Κώστα Πασίση

Λίγες ώρες πριν βγει η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που όριζε ημερομηνία έναρξης,  Μητσοτάκης και Δένδιας εξέτασαν το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ωστόσο η ιδέα …εγκαταλείφθηκε για να μη φανεί ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί το διάλογο, σε μια περίοδο που η Άγκυρα, έχει διπλωματικό μειονέκτημα…

Από τις άτυπες συνομιλίες η χώρα μας δεν περιμένει να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος. Η Ελληνική αντιπροσωπεία θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα, θα βγει και μια αναμνηστική φωτογραφία και κάπου εκεί,  ύστερα από κάποιους μονολόγους, θα λάβει τέλος ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Άδοξο τέλος είχαν και οι συνομιλίες που έγιναν στην Άγκυρα το προηγούμενο εξάμηνο, με τις δυο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών δεν ήταν καλό, με ευθύνη της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αυτή τη στιγμή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων απουσιάζουν  οι στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου.

Αντίθετα, υπάρχει το ενεργό casus belli, η Γαλάζια Πατρίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών, που δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε συζήτηση με την Ελλάδα που ευθύς εξ αρχής έθεσε τις δικές της «κόκκινες γραμμές».

Η Ελλάδα συζητά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αυτό υπάρχει στην ελληνική ατζέντα, είτε ενοχλεί την Άγκυρα, είτε όχι…

Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στρατηγική της χώρας, που συνοψίζεται στο δόγμα:  Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, θέλουμε το διάλογο αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόπειρα αμφισβήτησης  της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό το μήνυμα ο Πρωθυπουργός μετέφερε και στην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Κάμαλα Χάρις, ενημερώνοντας την ταυτόχρονα για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης που είναι υπαρκτός στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της κλιμάκωσης  της τουρκικής προκλητικότητας.

Η συνάντηση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ενόχλησε σφόδρα την Τουρκία η οποία ήταν απούσα από τη Διάσκεψη του Μονάχου και αυτό προκύπτει από την αντίδραση του φιλοκυβερνητικού τουρκικού τύπου.

Επί παραδείγματι η Yeni Safak γραφεί ότι  Ο Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την  Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε ανυπόστατους ισχυρισμούς για την Τουρκία και ισχυρίστηκε πως κάνει προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απέκρυψε πως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά κι αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία δείχνει το φόβο της για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, σε μια συγκυρία που η Τουρκία είναι στο διπλωματικό καναβάτσο.

Παράλληλα αναδεικνύει και τη μεγάλη σημασία  της Ελληνο-Αμερικανικής συμφωνίας, που ανεβάζει τη χώρα μας σε άλλο επίπεδο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ