today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Μπαχρέιν

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Μπαχρέιν, ξεκινά σήμερα μια σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της μοναρχίας αυτής του Κόλπου.

Χθες Δευτέρα το βράδυ τον Μπένετ υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι και το αεροδρόμιο της Μανάμα στολίστηκε με τις σημαίες των δύο κρατών με την ευκαιρία αυτή.

Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν και πρωθυπουργό Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Χαλίφα και στη συνέχεια με τον βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Στενοί εταίροι της Ουάσινγκτον, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2020 οι πρώτες μοναρχίες του Κόλπου που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ενισχύοντας την ενσωμάτωση του σε μια περιοχή όπου το Ιράν θεωρείται απειλή.

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι επέκριναν την κίνηση αυτή καταγγέλλοντας ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί εφόσον δεν έχει εξευρεθεί λύση στο Μεσανατολικό.

Με την ονομασία “Συμφωνίες του Αβραάμ” οι συμφωνίες αυτές επεκτάθηκαν και με το Σουδάν και το Μαρόκο υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο δεν επισκέφθηκε τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αντίθετα με τον διάδοχό του.

“Είναι σημαντικό, κυρίως σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, να στείλουμε από αυτή την περιοχή ένα μήνυμα καλής θέλησης, συνεργασίας, ενότητας μπροστά στις κοινές προκλήσεις”, δήλωσε χθες ο Μπένετ χωρίς να αναφερθεί στο Ιράν.

Ακτιβιστές υπό παρακολούθηση

Η Τεχεράνη αποτελεί μαύρο πρόβατο και για Μπαχρέιν καθώς την κατηγορεί ότι υποκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το 2011 το μικρό βασίλειο συγκλονίστηκε από ένα λαϊκό κίνημα, στο οποίο πρωτοστάτησε η σιιτική μειονότητα, που αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας η οποία κυβερνάται από μια σουνιτική δυναστεία.

Οι διαδηλωτές, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Όμως οι αρχές, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, απάντησαν με αιματηρή καταστολή και συνέλαβαν δεκάδες αντιφρονούντες.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα επόμενα χρόνια ενισχύθηκε και η παρακολούθηση μέσω του διαδικτύου, με το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο να αναφέρει πρόσφατα ότι το αμφιλεγόμενο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO εντοπίστηκε στα κινητά κάποιων ακτιβιστών στο Μπαχρέιν από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021.

Αν και ο Μπένετ δεν αναφέρθηκε χθες ευθέως στο Ιράν, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, υπέγραψε στις αρχές Φεβρουαρίου μια “αμυντική συμφωνία” με το Μπαχρείν προκειμένου να αντιμετωπιστούν “οι ναυτικές και εναέριες απειλές” σε ένα πλαίσιο οξυμένης έντασης μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου από τη μία πλευρά και του Ιράν και των περιφερειακών του συμμάχων από την άλλη.

Βάσει αυτής της συμφωνίας το Ισραήλ αναμένεται να στείλει έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει και ο 5ος αμερικανικός στόλος, αρμόδιος για τις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσινγκτον εξάλλου συμπεριέλαβε πέρυσι το Ισραήλ στην Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (Centcom).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ