today-is-a-good-day
13.3 C
Athens

Ημερίδα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε όλο και μικρότερες ηλικίες παρατηρούνται τα περιστατικά εκφοβισμού, τονίστηκε στην ημερίδα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το πρόγραμμα Live Without Bullying του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ). Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε μέσω του καναλιού της Περιφέρειας στο Youtube, οι ομιλητές παρείχαν συμβουλές σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη διαχείριση του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ, εκπαιδευτική ψυχολόγος και δημιουργός της δράσης Live without bullying, Αντωνία Τορρένς επισήμανε ότι η ανωνυμία που πιστεύουν ότι εξασφαλίζουν οι θύτες του διαδικτυακού εκφοβισμού αυξάνει την επιθετικότητα τους και εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα του θύματος, που δεν μπορεί να βρει καταφύγιο στον προστατευόμενο χώρο του σπιτιού του.

Σύμφωνα με την ίδια, το παιδί πιθανόν υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό όταν ξαφνικά σταματάει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ή το κινητό του, κλείνει την οθόνη όταν περνάει από μπροστά ο γονιός και εμφανίζει σημάδια άγχους όταν λαμβάνει μηνύματα ή email.

Σε ότι αφορά την οριοθέτηση υπερβολικής χρήσης του Ίντερνετ για τα παιδιά , η κ. Τόρρενς υπογράμμισε ότι η επιβολή κανόνων και η επίβλεψη χρόνου, δεν μειώνει απαραίτητα την διαδικτυακή θυματοποίηση. Αντίθετα η συζήτηση του γονιού με το παιδί και η κριτική αξιολόγηση της δραστηριότητάς του στο διαδίκτυο μειώνει την πιθανότητα να πέσει θύμα εκφοβισμού.

Τα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού, πρόσθεσε, βραχυπρόθεσμα βιώνουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, διαταραχές ύπνου, νευρική συμπεριφορά, χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, αυτοκτονικό ιδεασμό και μακροπρόθεσμα ψυχολογικές μετατραυματικές διαταραχές, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, καθώς και κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Mέσα από την ιστοσελίδα livewithoutbullying.com, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν με συμβούλους που θα προσφέρουν εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και να αναζητήσουν ενημερωτικό υλικό για τον εκφοβισμό.

Την ανάγκη παρέμβασης από νωρίς στην ομάδα συνομηλίκων για την αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού επισήμανε ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, Βάιος Νταφούλης.

Όπως είπε, μεταξύ των παραγόντων που ωθούν στον εκφοβισμό είναι η ανάγκη για επιβολή, επίδειξη δύναμης και προσοχή, το μίσος και ο θυμός, η αντεκδίκηση σε εκφοβισμό, η ανάγκη για ένταξη σε κοινωνικές ομάδες και η έλλειψη ενδιαφερόντων.

Ο κ. Νταφούλης υπογράμμισε ότι τα θύματα εκφοβισμού είναι άτομα ήσυχα, ευαίσθητα και ανασφαλή, με μειωμένη αυτοπεποίθηση, άγχος, σωματική αδυναμία, ενώ βιώνουν κοινωνική απομόνωση. Οι θύτες έχουν ηγετική προσωπικότητα, είναι άτομα επιθετικά, σκληρά και ανυπάκουα, χωρίς όρια και κοινωνική ενσυναίσθηση

Μεμονωμένα είναι τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία, τόνισε ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Αποστολίδης, εκτιμώντας ότι τα θύματα επιλέγουν να μην μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Αποστολίδης συμβούλεψε τους γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί τους να μιλήσει για τον εκφοβισμό, να το συμβουλέψουν να μην απαντήσει στα μηνύματα των δραστών, οι οποίοι πιθανόν “τρέφονται” από τις αντιδράσεις και να μην ενθαρρύνουν τα αντίποινα. Ακόμη θα πρέπει να διαφυλάξουν τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως τη διεύθυνση του διαδικτύου για να βοηθήσουν την Αστυνομία να διερευνήσει το αδίκημα.(Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας και η Υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδος δέχονται τις καταγγελίες στο τηλέφωνο 11188). Πρόσθεσε επίσης, ότι θα θύματα εκφοβισμού θα πρέπει να αποκλείσουν τον κακόβουλο χρήστη και να μην συναντηθούν μαζί του.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες η ΕΝΠΕ και το πρόγραμμα Live Without Bullying θα υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας, και ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ