today-is-a-good-day
8.9 C
Athens

Οι διερευνητικές επαφές, η νέα τουρκική πρόκληση και το δικαίωμα στην «αυτοάμυνα»

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει – εκτός απροόπτου – ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, ο 64ος κατά σειρά, η Άγκυρα «τορπιλίζει» τις άτυπες συνομιλίες, αμφισβητώντας το ισχύων καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και επιχειρεί να αφαιρέσει από τη χώρα μας το δικαίωμα της αυτοάμυνας της.

Του Κώστα Πασίση

Αυτή τη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το …τερμάτισε καθώς για πρώτη φορά είπε ότι αν δεν αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, θα τεθεί θέμα κυριαρχίας επί αυτών στα διεθνή φόρα, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων!

Στην εμπρηστική αυτή δήλωση, άμεση και «καθαρά» απορριπτική ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, με μπαράζ ανακοινώσεων. Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «Όλα αυτά τα αβάσιμα, αστήριχτα και χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Τουρκίας, τα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις της και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο, όπου προκληθεί και όπου χρειαστεί».

Και όπως συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κλιμάκωση γίνεται «εξαιτίας εσωτερικών δυσκολιών, αλλά και της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας».

Ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι είναι εκτός κοινής λογικής η αποστρατικοποίηση των νησιών, προσθέτοντας παράλληλα ότι ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει και την επίσημη αντίδραση της Ε.Ε και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη διπλωματικά.

Οι διερευνητικές επαφές

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών ετοιμάζονται – πιθανότατα – στις 22 Φεβρουάριου να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά ο πήχης, τουλάχιστον για την Ελλάδα, έχει τεθεί σε χαμηλό επίπεδο, μετά τις τελευταίες προκλήσεις και τις «άγονες» συζητήσεις των προηγούμενων γύρων.

Αντικείμενο των άτυπων επαφών με την Τουρκία είναι μόνο το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτονόητο επίσης είναι ότι η χώρα μας δε συζητά για  γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ούτε θέμα αποστρατιωτικοποίησης. Αυτά είναι «κόκκινες» γραμμές…

Ωστόσο, οι προαναφερόμενες δηλώσεις Τσαβούσογλου, παραμονές των διερευνητικών επαφών, προκαλούν …υποψίες ότι η Τουρκία ενδεχομένως να αποπειραθεί να ανοίξει σχετικό ζήτημα, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση οι άτυπες συζητήσεις θα έχουν άδοξο τέλος, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι τα Δωδεκάνησα έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα στο σύνολό τους, με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στην Άγκυρα ανήκουν μόνο τα νησιά εντός της ζώνης των 3 ναυτικών μιλίων από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που θέλει να ανατρέψει σήμερα η τουρκική διπλωματία, όπως προκύπτει από σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις άτυπες συνομιλίες χωρίς να προκαλεί, ευελπιστώντας ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, η Τουρκία παρά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της, δύσκολα θα διαβεί το Ρουβίκωνα στο πεδίο, λόγω της χρεοκοπημένης οικονομίας της, αλλά και της αρνητικής διπλωματικής συγκυρίας για την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος  γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί  στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και η συνάντηση κράτησε μόλις δύο ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ