Με μετωπικές επιθέσεις μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «θέλησε να στήσει μια εξεταστική επιτροπή «σόου», αλλά «εμείς δεν αφήσαμε να εξελιχθεί σε καραγκιόζ μπερντέ. Σε δίκες της Μόσχας… που θέλατε να στήσετε με πολιτικά πρόσωπα» και κατέληξε πως «είναι -κρίμα! Ο τόπος να έχει μία τέτοια αξιωματική μηδενιστική αντιπολίτευση, που για εμβληματικές προσωπικότητες έχει την κυρία Χριστοδουλοπούλου, τους «πρασινοφρουρούς» και τον Παύλο Πολάκη». Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, από την δική του πλευρά, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ενδεής πολιτικών και προτάσεων και αποτεφρωμένη πολιτικά με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής επεδίωξε όχι να ελέγξει αλλά αντίθετα να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά την κυβέρνηση της ΝΔ». Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου επισήμανε πως «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό», η Επιτροπή «χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο στον λυσσαλέο πόλεμο που έχει στήσει εναντίον των ΜΜΕ» για να «στήσετε πολιτικές δίκες και όχι για την εξέταση αντικειμενικών γεγονότων» καθώς «από τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων, δεν προέκυψε τίποτε το μεμπτό». Ο θησαυρός σας, είπε, «αποδείχθηκε «άνθρακες» και γι’ αυτό προσπαθήσατε μετά να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα». Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «πως δεν σας φταίει καμία δημοσκοπική εταιρεία αλλά η δική σας αδιέξοδη πολιτική», σημειώνοντας πως το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «μια απίστευτη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, η αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά κατήγγειλε πως «με εντολή Μητσοτάκη, η κυβέρνηση χειραγωγεί την ενημέρωση και πληγώνει τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι οι λίστες Πέτσα αναδεικνύουν το «ήθος» και τη διαχρονική πρακτική της ΝΔ στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, στα ρουσφέτια, τη συγκάλυψη, τη χειραγώγηση, τη διαπλοκή και τον εκφοβισμό» Στήσατε, είπε «μια Εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» χωρίς τον κ. Πέτσα! Δεν καταφέρατε, όμως, να κρύψετε την αλήθεια», «οι ευθύνες για τα εκατομμύρια της λίστας και έχουν τις υπογραφές του Μητσοτάκη και του Πέτσα. Πρόκειται για απίστευτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, και το φαγοπότι θα συνεχιζόταν αν δεν σας ξεσκέπαζε ο ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντας πως «οι τεράστιες αυτές ευθύνες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και από τη Δικαιοσύνη». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε πως « η λίστα Πέτσα είναι η λίστα της χειραγώγησης, της ταπείνωσης των δημοκρατικών θεσμών και της θεσμικής εκτροπής». Κατηγόρησε την πλειοψηφία πως μετέτρεψε την εξεταστική επιτροπή σε «παρωδία» καθώς δεν επέτρεψε την εξέταση βασικών μαρτύρων που ήταν «οι εκδότες της μίας μέρας» και «οι καναλάρχες συνδαιτημόνες της» και είπε πως η «λίστα Πέτσα» είναι απλά η βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης όχι μόνο των αρμών της εξουσίας αλλά και των προστατευμένων από το Σύνταγμα θεσμών της Δημοκρατίας» λέγοντας πως «είναι θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα, να γίνει μία καθαρά ποιοτική ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία όπου οι πολίτες θα μαθαίνουν από πολλαπλές πηγές την αλήθεια, χωρίς χειραγώγηση, όπου η δικαιοσύνη θα τιμωρεί το στραβό και οι πολιτικοί θα ψηφίζονται και θα καταψηφίζονται ελεύθερα από καλά πληροφορημένους πολίτες, χωρίς σακούλες, λίστες, ψεύτικες δημοσκοπήσεις και συγκαλύψεις». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, μεταξύ άλλων είπε πως «με τη «λίστα Πέτσα» έγιναν προκλητικές χρηματοδοτήσεις σε παρασιτικά Μέσα που υποδύονται τους δημοσιογράφους και τους εκδότες» σημειώνοντας πως «οι «Φουρθιώτηδες» ανά την Ελλάδα δεν πλήττουν μόνο το πολιτικό σας μέλλον, πλήττουν τη δημοκρατία. Πυλώνας της οποίας είναι η ελευθεροτυπία και η ελευθερία της γνώμης» και όχι «ο εκμαυλισμός και η εξαγορά» που εδώ και τρία χρόνια κάνετε γιατί «φοβάστε την αλήθεια, τη διαφάνεια, την εντιμότητα».
Από το ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής του, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε ότι από τις εργασίες αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της μειοψηφίας προκύπτει ένα θεσμικό θέμα που είναι η άμεση υποχρέωση της Βουλής να τροποποιήσει τον Κανονισμό της λειτουργίας της, ώστε η κυβερνητική πλειοψηφία να μην μπορεί να ακυρώνει τουλάχιστον τα ανακριτικά δικαιώματα της Επιτροπής. Το δεύτερο θεσμικό θέμα που αναδεικνύεται είναι η άμεση υποχρέωση της πολιτείας να νομοθετήσει μέτρα, σταθμά και κριτήρια για τον τρόπο που η εκάστοτε κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρατική διαφήμιση. Το τρίτο θεσμικό θέμα που προκύπτει είναι η υποχρέωση της Διάσκεψης των Προέδρων να θυμηθεί τη σχετική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, με την οποία μπορεί να ανακαλεί τα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής με τον ίδιο τρόπο που τα διόρισε. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης παρατήρησε πως «καθείς και το πόρισμά του» για μια ακόμα φορά αλλά πρόσθεσε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς θεσμοθετούσαμε τη διαφάνεια που εσείς αντιστεκόσασταν, ένθεν και ένθεν. Εμείς στέλναμε τα στελέχη μας στη δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε συνεπείς με την αρχή «όλα στο φως» και πρόσθεσε «όλοι μιλάμε για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Μπήκαμε σε μια καινούργια εποχή, που η δημοκρατία έχει ανάγκη από μια θεσμική ανασυγκρότηση. Το πολιτικό σύστημα οφείλει μετά από μια ατελείωτη διαδρομή να διδαχτεί επιτέλους ότι οι παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο που να προστατεύουν τη διαφάνεια και, ταυτόχρονα, να αποτρέπουν τη χειραγώγηση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή «προέκυψαν χωρίς αμφιβολία πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης». Η κυβέρνηση, είπε, «έκανε ό,τι μπορούσε για να μη διερευνηθεί η υπόθεση και να την κλείσει άρον άρον» και εάν «ήταν όλα «καλά καμωμένα», δεν θα υπήρχε λόγος η ΝΔ να αποφύγει την πλήρη εξέταση της υπόθεσης, αντ’ αυτού επέλεξε να παραμείνουν σύννεφα». Επισήμανε ότι κάθε κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει ένα φιλικό περιβάλλον μέσω των ΜΜΕ και γι’ αυτό βολεύει και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να πετάνε λάσπη για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια». Φοβάστε, τόνισε, «τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, φοβάστε τον οργανωμένο αγωνιζόμενο λαό».
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη χαρακτήρισε την Εξεταστική «φιάσκο», σημειώνοντας πως «η ύπαρξη διαφορετικών πορισμάτων δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να κρυφτεί πίσω από τον πληρωμένο, μιντιακό και κομματικοποιημένο λόγο του». Εμείς, είπε, ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως η Αριστερά οφείλει και πρέπει να θέσει την πολιτική ουσία στο επίκεντρο που είναι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ από τους ολιγάρχες». Η μοναδική λύση υποστήριξε «είναι ο συνδυασμός δημοκρατίας και καινοτομίας με ορίζοντα την κοινωνικοποίηση των μέσων και την άσκηση δημοκρατικού, κοινωνικού ελέγχου πάνω σ’ αυτά».