today-is-a-good-day
13.3 C
Athens

Ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συν. Ορθοδοξίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τον νέο πρέσβη της Αρμενίας

«Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και οι συνάδελφοί μας της αρμενικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες μας. Με τον νέο πρέσβη της Αρμενίας στην Αθήνα – έδρα και της ΔΣΟ – είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία, ενόψει και της προεπιλογής του Ερεβάν ως της πόλης που θα φιλοξενήσει την επόμενη Γενική μας Συνέλευση». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Tigran Mkrtchyan.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος της ΔΣΟ, Κώστας Μυγδάλης, υπήρξε ενημέρωση για την κατ’ αρχήν απόφαση του διεθνούς θεσμού να πραγματοποιήσει την επόμενη, 29η Γενική του Συνέλευση στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. Αναμένεται η επικύρωση της εν λόγω απόφασης κατά την εαρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Μιλάνο, στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον Αρμένιο διπλωμάτη για την επικείμενη έκδοση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» και στην αρμενική γλώσσα. Ο τόμος περιλαμβάνει παρουσιάσεις 37 ιστορικών μνημειακών ναών, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την κατάσταση των αρμενικών μνημείων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό την κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν. Το θέμα αυτό έχει ήδη απασχολήσει τη ΔΣΟ, η οποία μετά τη συνεδρίαση της εαρινής Διεθνούς της Γραμματείας, στις 17.03.21, είχε απευθύνει έκκληση για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού από αποφάσεις και πράξεις που τα απειλούν με καταστροφή, παραποίηση της ταυτότητάς τους ή αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Μάλιστα, καλούσε τον ΟΗΕ και την UNESCO να συμβάλουν στην προστασία του πολιτιστικού πλούτου και των μνημείων των Αρμενίων που βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Αζερμπαϊτζάν και να μην επιτρέψουν αλλαγές στη χρήση τους ή την καταστροφή τους. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «τα μνημεία αυτά δεν είναι μόνο αρμενικά και χριστιανικά, αλλά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οποιαδήποτε ολιγωρία ή έλλειψη ενδιαφέροντος θα είναι ασυγχώρητη αν προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε μνημεία που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ο γ.γ. της ΔΣΟ, πριν αποχωρήσει, προσέφερε στον κ. Mkrtchyan τον τόμο με της βραβευθείσες σε διεθνή διαγωνισμό αγιογραφίες με θέμα την Ανάσταση, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά τις εργασίες της εαρινής Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού στο Μιλάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ