today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Η πρώτη διαχείριση κρίσης από τον Χρ.Στυλιανίδη, ο Γ. Πατούλης, η ΔΕΗ και τα μνημόνια συνεργασίας

Γράφαμε χθες ότι το χιόνι της Αττικής είναι το πρώτο crash test για την πολιτική μεταγραφή της κυβέρνησης που ακούει στο όνομα Χρήστος Στυλιανίδης. Το γραφείο του πρωθυπουργού του είχε βάλει έναν κύριο στόχο, και δύο δευτερεύοντες, δηλαδή να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να παραμείνουν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας και να αποφευχθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Δυστυχώς η πολιτική προστασία απέτυχε και στους τρεις, θυμίζοντας την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιους στο πρωθυπουργικό γραφείο να αναφωνούν “Χαρδαλιά θα λέμε και θα κλαίμε…”. Πάντως γρατζουνισμένος από τη χιονόπτωση βγαίνει και ο υπουργός μεταφορών υποδομών και δικτύων Κ.Καραμανλής, ειδικά μετά και το ατύχημα με τα τραίνα στη Λειβαδιά.

Μιας και αναφερόμαστε στην Κ.Καραμανλή, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης επιβεβαίωσε ο Τζέφρι Πάιατ στη συνάντηση που είχε μαζί του. Οι Αμερικανοί βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία στο λιμάνι. Άλλωστε, δεν το έχουν κρύψει, αφού αμερικανική αντιπροσωπεία της εταιρείας που συμμετέχει στο διαγωνισμό πήγε στην περιοχή για να μιλήσει με τοπικούς φορείς. Μέσω του λιμανιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα μπορέσουν να το χρησιμοποιούν όχι μόνο για εμπορικούς, αλλά και για στρατιωτικούς λόγους.

Από την άλλη πάνω από τον πήχη φαίνεται να περνά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε ζητήσει εγκαίρως το προκαταβολικό κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα και κατάφερε να κρατήσει λειτουργικές τις περισσότερες οδικές αρτηρίες της Αττικής. Αντίθετα κάτω από τον πήχη περνούν πολλοί δήμαρχοι της Αττικής, οι οποίοι όχι μόνον δεν τα κατάφεραν, αλλά κατέβασαν και τα τηλέφωνα των υπηρεσιών τους….

Και πάμε στα πιο πεζά: Μνημόνιο συνεργασία με Alpha και Πειραιώς προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με 500 και κάτι εκατ. ευρώ την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες υπέγραψε ο Γιώργος Στάσσης. Φιλόδοξο εγχείρημα, καθώς οπτικές ίνες τρέχουν όλοι οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς. Το ζητούμενο είναι μέχρι πού μπορεί να το πάει η διοίκηση της ΔΕΗ. Και αν το πάει, αν θα έχει αποτέλεσμα. Στο μυαλό τους έχουν σχήματα του εξωτερικού που παίζουν μπάλα στις τηλεπικοινωνίες και στην αγορά ενέργειας. Δεν είναι κακό να υπάρχουν όνειρα. Το θέμα είναι να είναι υλοποιήσιμα. Αλλά πριν τα όνειρα υπάρχει και η ρηχή πραγματικότητα, με τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται χωρίς ρεύμα στην Αττική να περιμένουν να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της Εταιρίας…

Σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για αλλαγές στο Εξοικονομώ. Δεν έχουν διαρρεύσει οι ακριβείς αλλαγές, ούτε βέβαια έχει παρθεί κάποια απόφαση. Ο λόγος είναι προφανής. Τα κατασκευαστικά κόστη έχουν εκτιναχθεί και έτσι δεν έχουν ουσιαστικό κέρδος οι εργολάβοι, ενώ δεν διασφαλίζεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το θέμα ήδη συζητείται πάντως και εντός προσεχούς διαστήματος, (ίσως) υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος.

Μεγάλα funds βρίσκονται σε θέσεις μάχης, όπως και οι διαχειριστές. Το πακέτο περιλαμβάνει δάνεια 5,2 δισεκ. ευρώ και οι μη δεσμευτικές προσφορές εντοπίζονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Το πακέτο λέγεται Αριάδνη και αφορά σε 97.000 δάνεια με τις συνολικές οφειλές να φτάνουν τα 15 δισεκ. ευρώ περίπου. Ο ειδικός εκκαθαριστής ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο τις διαδικασίες πώλησης, με τη συναλλαγή να ακούγεται πως έχει ήδη προσελκύσει πολλούς ενδιαφερομένους.

Νομοθετική ρύθμιση για τις ΒΙΠΕ βρίσκεται στα σκαριά και στόχος είναι να προχωρήσει ο σχεδιασμός, βάση του οποίου εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η μελέτη για τις αλλαγές θα ανατεθεί στην Ernst and Young, ενώ προτάσεις θα κάνει και η Διανέοσις. Παράλληλα και η τοπική αυτοδιοίκηση (στις περιοχές ενδιαφέροντος) δραστηριοποιείται. Έως το καλοκαίρι, το αργότερο, λένε κυβερνητικές πηγές, θα ξέρουμε που πάμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ