Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απευθύνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Μάλιστα, όπως ανέφερε, μέσω του 112 θα σταλεί, όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Όπως τόνισε, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε, επίσης, σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα. «Η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας θα μας βοηθήσει, ώστε να μην κλείσει ούτε ένα λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων συστήνουμε ειδικά όσους θα χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους, π.χ. την Ολυμπία και Ιονία Οδό, ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμη και για τα ΙΧ οχήματα που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
«Οι οδηγοί ΙΧ οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες σε συγκεκριμένες περιοχές να μπουν στον αυτοκινητόδρομο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η σύσταση για τα βαρέα οχήματα είναι έντονη, διότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία οποιαδήποτε εκτροπή βαρέος οχήματος μέσα στον αυτοκινητόδρομο.
Πού αναμένονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Σε κεντρικό, βόρειο Αιγαίο, βόρειες Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως ανατολική Μαγνησία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη θα εκδηλωθούν τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα. «Το φαινόμενο από βόρεια θα αρχίσει από απόψε αργά, γι’ αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει απρόοπτη αλλαγή του καιρού», επισήμανε ο υπουργός. Ιδιαίτερα για την Αττική, όπως είπε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι αύριο, Δευτέρα.
«Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας, γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό, αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Επιπλέον, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η λειτουργία των σχολείων, αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει ρεύμα ακόμα και στο πιο μικρό χωριό.
Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα βασίζονται σε δύο συγκεκριμένους λόγους:
α) στην εξέλιξη των φαινομένων όπου μπορεί να ξεκινήσουν να εντείνονται την ώρα που τα παιδιά θα είναι ήδη στα σχολεία. Όπως τόνισε ο υπουργός σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί δύσκολη ενδεχομένως και επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. «Είναι ένας λόγος που οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα αγνοούν το γεγονός ότι θα εμφανιστούν απρόοπτα τα φαινόμενα κατά τις σχολικές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
β) στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία λόγω της πανδημίας καθώς τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά την ίδια ώρα που θα επικρατεί δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις και παγετός
Ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση.
Σχετικά με την παροχή ρεύματος ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι περιπτώσεις που κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν πολύ λίγες και εντοπίζονται στην Εύβοια και στην Άνδρο, ωστόσο η διάρκειά των διακοπών ήταν πολύ μικρή. Όπως υπογράμμισε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες, ενώ έχει υπάρξει ειδική πρόνοια, ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, διότι διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
«Η συνεχής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ του υπουργείου μας, της Πολιτικής Προστασίας, των ενόπλων δυνάμεων, των Περιφερειών, των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ πιστεύουμε θα οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα για αποκατάσταση ηλεκτροδότησης παντού όπου κι αν σημειωθούν προβλήματα», επισήμανε.
«Διαθέτουμε ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και πιστεύω θα επιβεβαιωθεί ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, o περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργιος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
Επιπλέον, έλαβαν μέρος o αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Γκαρίλας, o διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπυρίδων Λάσκος και ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς και ενημέρωση από τον διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο και από τους εκπροσώπους των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττική Οδός ΑΕ) για τα μέχρι τώρα μικρής έκτασης προβλήματα, όπου σύμφωνα με το υπουργείο αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ενόψει του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.