today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

ΗΠΑ: Ποινικές διώξεις σε 4 αξιωματούχους της Λευκορωσίας για την εκτροπή αεροσκάφους της Ryanair

Η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη χθες Πέμπτη σε λευκορώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορεί για την εκτροπή το 2021 αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ με σκοπό να συλληφθεί αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, δικαστική απόφαση άνευ προηγουμένου με φόντο την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμμαχο της Λευκορωσίας.

Επτά μήνες μετά την εκτροπή στο Μινσκ, την 23η Μαΐου, αεροσκάφους που συνέδεε την Αθήνα με το Βίλνιους από λευκορωσικό καταδιωκτικό, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη άσκησε δίωξη σε τέσσερις Λευκορώσους για «συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πράξης πειρατείας». Στην πτήση Ryanair 4978 επέβαιναν «τέσσερις αμερικανοί υπήκοοι και πάνω από εκατό άλλοι επιβάτες», υπενθύμισαν εισαγγελείς του Μανχάταν.

Μαζί με το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, κατηγόρησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους «τους λευκορώσους αξιωματούχους Λεονίντ Μιχαλάγεβιτς Τσούρο, Αλέγκ Καζούετσιτς» και δύο ακόμη, τα στοιχεία των οποίων είναι ελλιπή ή άγνωστα, πως είχαν «κεντρικό» ρόλο στη «συνωμοσία».

Οι τέσσερις άνδρες ζουν στη Λευκορωσία και κατά συνέπεια θεωρούνται «σε φυγή». Ο κ.κ. Τσούρο και Καζούετσιτς είναι αντίστοιχα ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της λευκορωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Οι άλλοι δύο είναι αξιωματικοί των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Πειρατεία»

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, δεσμεύθηκε ότι θα προσαχθούν σε δίκη «όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σκανδαλώδη συνομωσία με σκοπό τη διάπραξη ενέργεια πειρατείας».

Κατήγγειλε μια «παραβίαση των διεθνών κανόνων και του αμερικανικού ποινικού κώδικα», καθώς και το ότι τέθηκαν «σε κίνδυνο τέσσερις Αμερικανοί και άλλοι αθώοι επιβάτες».

Την 23η Μαΐου 2021, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκα προκαλούσε διεθνή κατακραυγή στέλνοντας καταδιωκτικό να αναχαιτίσει την πτήση FR4978 της Ryanair.

Με πρόσχημα υποτιθέμενη απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος, ο λευκορωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας το ανάγκασε να προσγειωθεί στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθούν μετά την προσγείωσή του ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Πρατασέβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, που επέβαιναν στην πτήση.

«Ψευδής συναγερμός για βόμβα»

Στην ανακοίνωσή τους, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και το FBI κατηγορούν τους τέσσερις λευκορώσους αξιωματούχους πως απεργάστηκαν το σχέδιο του «ψευδούς συναγερμού για βόμβα».

Κατά τον υποδιευθυντή του Μάικλ Ντρίσκολ, «το FBI και οι διεθνείς εταίροι (του) θα συνεχίσουν να φροντίζουν να λογοδοτήσουν αυτοί που με τις πράξεις τους απείλησαν άμεσα τη ζωή των υπηκόων μας και έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της εθνικής μας ασφάλειας».

Τον περασμένο Ιούνιο, περίπου έναν μήνα μετά την εκτροπή του αεροσκάφους, δυτικές κυβερνήσεις συντονίστηκαν για να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο Λουκάσενκα, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος προσώπων-κλειδιών της κυβέρνησής του καθώς και –κάτι άνευ προηγουμένου για την Ευρωπαϊκή Ένωση– οικονομικές κυρώσεις.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΗΒ και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού την επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε δεκάδες προσωπικότητες και επιχειρήσεις που συνδέονται με την εξουσία στο Μινσκ.

Οι πρώτες ποινικές διώξεις χθες από την αμερικανική δικαιοσύνη καταγράφηκαν με φόντο τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Μόσχα, υποστηρίκτρια του Μινσκ, και την Ουάσινγκτον, γύρω από την Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες Πέμπτη τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, πως παίρνει το ρίσκο να αναβιώσει τον ψυχρό πόλεμο και προειδοποίησε για πολλοστή φορά ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση που οι Ρώσοι μπουν στην επικράτεια της χώρας αυτής.

Ενώ η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιμένει πως θέλει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης πως το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ