Ενδεχόμενη τροποποίηση των συνταξιοδοτικών ζητημάτων των ΕΠΟΠ «προς το ευνοϊκότερο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση με θέμα «Συνταξιοδοτικά ζητήματα ΕΠΟΠ».
Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελευθέριος Αβραμάκης, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Θεόδωρος Δρίτσας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Νίκος Ηγουμενίδης, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κόκκαλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Σπύρος Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ιωάννης Μπουρνούς, Πέτη Πέρκα, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Σκουρολιάκος, Μπέττυ Σκούφα, Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Χαρίτος.
«Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο υπουργός, «και προκειμένου να συμπληρωθούν τα προαναφερθέντα όρια ετών υπηρεσίας», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαβιβάσει στο υπουργείο Εργασίας «πρόταση για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 11 του ν.4609/2019 (Α’ 67) που αφορούν στη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, για το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Ειδικότερα», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «προτάθηκαν η υπόψη 5ετία να προσμετράται επιπλέον του χρόνου που αναγνωρίζεται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007. Το δικαίωμα αναγνώρισης να ανατρέχει σε υπηρεσίες που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας των δικαιούχων και ανεξάρτητα από την ημερομηνία διορισμού τους, ήτοι πριν ή μετά την 30 Σεπ 90. Για την καταβολή των εισφορών αναγνώρισης όπως τυγχάνουν πλήρους εφαρμογής οι σχετικές οδηγίες των εγκυκλίων. Δικαίωμα αναγνώρισης του υπόψη χρόνου να χορηγείται και σε στελέχη που τελούν ήδη σε αποστρατεία».
Υπενθυμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (Α’ 120), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά «δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους ή σαράντα έτη συντάξιμης υπηρεσίας».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 41 του ως άνω νόμου, θεσπίστηκε κλιμακωτή αύξηση των ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που απαιτούνται, προκειμένου να υπολογιστεί στο διπλάσιο ή τριπλάσιο ως συντάξιμος ο χρόνος υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που τελούν σε κατάσταση επικινδυνότητας (πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, κ.λπ.)».
Αναφορικά με το ζήτημα της ενδεχόμενης παραμονής των ΕΠΟΠ πέραν του 50ύ έτους της ηλικίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας, αυτό έχει ήδη απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και το όλο ζήτημα ευρίσκεται στο στάδιο της επιτελικής μελέτης».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι ΕΠΟΠ, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «αναλαμβάνουν 7ετή υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός εάν νωρίτερα έχει γίνει δεκτή τυχόν υποβληθείσα αίτηση παραίτησης».
«Μετά τη συμπλήρωση της 7ετούς υπηρεσίας μονιμοποιούνται κατόπιν αιτήσεως, με τον φέροντα βαθμό, εφόσον επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις και κριθούν βάσει των ατομικών φακέλων τους κατάλληλοι για μονιμοποίηση. Εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του αρχιλοχία και αντιστοίχων των λοιπών Κλάδων και μπορούν να προαχθούν σε ανθυπασπιστές μόνο επ’ ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις», διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 (γ) του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007 (Α’ 210), ο υπολογισμός του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του στελέχους πριν την συμπλήρωση εικοσιπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας. Επομένως, η υπόψη προϋπόθεση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτεπάγγελτης αποστρατείας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε.
«Σκοπός σύστασης του θεσμού των ΕΠΟΠ, όπως απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο που τους διέπει σύμφωνα με τον ν. 2936/2001 (Α’ 166), ήταν η κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών στελέχωσης των μονάδων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.