Τα μικρά νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους Τόνγκα έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε, δήλωσε διπλωμάτης από το νησιωτικό κράτος σήμερα, εγείροντας φόβους για περισσότερα θύματα.
“Ανησυχητικές” εικόνες που τράβηξε αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν εξαφανιστεί στο γειτονικό νησί Ατάτα, εξήγησε ο διπλωμάτης, δεύτερος στην ιεραρχία στη διπλωματική αποστολή της Τόνγκα στην Αυστραλία, ο Κέρτις Τουιχαλανγίνγκιε.
“Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, έτρεξαν και τραυματίστηκαν”, επεσήμανε μιλώντας στο Reuters. “Πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον νεκροί και απλώς προσευχόμαστε να μην έχει συμβεί αυτό”.
Η αστυνομία της Τόνγκα έχει ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, αλλά καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι τηλεπικοινωνίες στο αρχιπέλαγος, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός.
Ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για τον Ειρηνικό Ζεντ Σισίλγια δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες “είναι πολύ σκληρές, με πολλά σπίτι να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι”.
Το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα έχει αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).
Τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, η έκρηξη του οποίου το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.
“Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κύματα πιθανόν διέτρεξαν το Ατάτα από τη μία πλευρά ως την άλλη”, σημείωσε ο Τουιχαλανγίνγκιε.
Οι εικόνες που τράβηξε η Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας και οι οποίες αναρτήθηκαν ανεπισήμως σε σελίδα στο Facebook επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Τουιχαλανγίνγκιε, ενώ δείχνουν μουσαμάδες να χρησιμοποιούνται για καταφύγιο στο νησί Μάνγκο.
Η 50χρονη Βρετανίδα Άντζελα Γκλόβερ σκοτώθηκε στο τσουνάμι την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τα σκυλιά που πρόσεχε σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα, δήλωσε ο αδελφός της. Αυτός είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από την καταστροφή.
Καθάρισμα του διαδρόμου
Ένα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί “κατά προτεραιότητα” να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά.
Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν χθες Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.
Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατάπου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω “σοβαρών ζημιών”, πρόσθεσε το Ocha σε ενημέρωσή του, ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις.
Σήμερα, η Νεοζηλανδή υπουργός Εξωτερικών, Νανάια Μαχούτα δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων δοχείων με πόσιμο νερό, γεννήτριες και κυτία υγιεινής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα.
Παράλληλα η Μαχούτα εξήγησε ότι δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο θα σταλούν στην Τόνγκα, Ωστόσο τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί.
“Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη φάση”, τόνισε η υπουργός.
Ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, εξήγησε ότι πιθανόν η ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι να έχουν μολύνει το νερό της Τόνγκα. “Μία από τις βασικότερες ανάγκες είναι να παράσχουμε μέσα καθαρισμού του νερού και καθαρό, πόσιμο νερό”, υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση τη Τόνγκα αναμένεται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από άλλες χώρες.
Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους.
Την ίδια ώρα το νησιωτικό κράτος παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η ηφαιστειακή έκρηξη έκοψε το βασικό υποθαλάσσιο καλώδιο των τηλεπικοινωνιών.
Το νησί Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα σεισμογενές Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν περίπου 12 ώρες αργότερα, γεγονός που δυσκολεύει τους ηφαιστειολόγους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα.