today-is-a-good-day
9.1 C
Athens

Άδ. Γεωργιάδης: Αν το κράτος πλήρωνε όλα τα τεστ θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι

«Αναζητήσαμε μέσα σε από εξαντλητικό διάλογο με την ιατρική κοινότητα και τον εργαστηριακό τομέα τη χρυσή τομή που θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς να τεθεί κίνδυνος για την επάρκεια των τεστ, τη λειτουργία των εργαστηρίων και την ποιότητα των τεστ, προτού καταλήξουμε στα 47 ευρώ», είπε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωι, στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για τιμή «πολύ λογική και δίκαιη».

Σχολιάζοντας τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η τιμή δεν έπρεπε να μειωθεί, γιατί θα συμπαρασυρθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η Όμικρον έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση. «Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε, τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν και πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να πάνε και χαμηλότερα αλλά τα επαρχιακά δεν μπορούν λιγότερο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τεστ που μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινά ένα εργαστήριο σημείωσε πως ζητήθηκε να θεσπιστεί εξαίρεση να δίνονται έναντι πρόσθετου κόστους πιο γρήγορα τα αποτελέσματα, κάτι που όπως είπε δεν έγινε δεκτό. “Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”. Δεν μπορεί κάποιος με χρήματα να προσπερνά τη σειρά. Είμαστε όλοι άνθρωποι απέναντι στην πανδημία” είπε.

Σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική σαν αίτημα, αλλά αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει, καθώς θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥ, κάτι που όπως είπε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥ να το επωμιστεί. Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Δεν είναι τόσο απλό, πόσα τεστ θα συνταγογραφούνται;».

Σχολιάζοντας τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία που χρειάζεται από τον καθένα η υπευθυνότητα που του αναλογεί. “Ας πούμε ότι το κράτος πλήρωνε όλα τα τεστ, αυτό δεν είναι δωρεάν, τα δικά μας λεφτά ξοδεύει το κράτος, θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι”, πρόσθεσε. “Εάν μιλήσουμε για συνταγογράφηση αυτό θα αφορά ιατρικούς λόγους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ