Mε αφορμή τα τρία διαδοχικά ναυάγια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης και ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Χρονόπουλος, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν θλίψη μπροστά σε μια τέτοια συνεχιζόμενη τραγωδία.
«Προφανώς, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και την Τουρκία, η οποία αδυνατεί, ακόμη και σήμερα, να τα ελέγξει αποτελεσματικά», επισημαίνουν, επικαλούμενοι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 11.826 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία απευθείας από την Τουρκία το 2021. Αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν του 2020 (4.191). «Οι διακινητές έχουν εγκαινιάσει μια νέα επικίνδυνη διαδρομή. Μια διαδρομή που, από ό,τι φαίνεται, δεν φυλάσσεται και στην οποία καιροφυλακτεί ο θάνατος», αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Ταυτόχρονα τονίζουν ότι τις τελευταίες μέρες «ζούμε, με τον πιο σκληρό τρόπο, το αδιέξοδο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα που τροφοδοτεί η αδιαλλαξία των υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων του Βίζεγκραντ». Συμπληρώνουν ότι επιβεβαιώνονται οι διαχρονικές θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΚΙΝΑΛ που εστιάζονται στο «αν δεν αποτελέσει οριστικά παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, αν δεν δημιουργηθεί ένας υποχρεωτικός ευρωπαϊκός μηχανισμός αναλογικού επιμερισμού προσφύγων και μεταναστών, αν δεν υπάρξουν σύντομα νόμιμες, ελεγχόμενες και ασφαλείς δίοδοι μετανάστευσης προς την Ευρώπη, οι άνθρωποι που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να επιλέγουν ολοένα και πιο επικίνδυνους δρόμους και εμείς θα περιοριστούμε στο να περισυλλέγουμε ναυαγούς και να θρηνούμε θύματα».
Επίσης, οι κ. Καμίνης και Χρονόπουλος επικρίνουν τη κυβέρνηση αναφέροντας ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια βελτίωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο και «φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στις επιδιώξεις των “σκληρών” της Ευρώπης.
«Όπως τόσο εύγλωττα είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, ας μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Αιγαίου σε μια “ερημική θάλασσα του θανάτου”», καταλήγουν.