Αισθητά αυξημένα ήταν τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική όπως παρατήρησε και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η οποία τόνισε ότι «είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε».
Η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στην μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου Κ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι’ αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η σταθεροποιητική τάση που φαινόταν στον αριθμό των κρουσμάτων, πλέον δεν ισχύει, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει σημαντική αυξητική τάση όπως είπε με 37.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.
«Πρέπει στις γιορτές η ασφάλεια μας, αλλά και η ασφάλεια των γύρω μας να γίνει προτεραιότητα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου λέγοντας χαρακτηριστικά «εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε ποιούς θα δούμε».
Η ίδια εξήγησε ότι φέτος, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά είναι περισσότερο σημαντική η ατομική υπευθυνότητα, πέρα από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.
«Να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκτεθούμε στον ιό και να εκθέσουμε άλλους σε κίνδυνο», επισήμανε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι καλό θα ήταν να αποφύγουν να δουν τους δικούς τους ή να φορούν μάσκα κατά την συνάντησή τους και οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες και να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ μετά την άφιξη του στη χώρα.
Όπως πρόσθεσε, συστήνεται πλέον η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων εμφανίζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε νόσηση από κορονοϊό.
Με δεδομένο την αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι μετά την έκθεσή τους σε κρούσμα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ τις επόμενες 7 με 10 μέρες από την έκθεση και να περιορίσουν τις επαφές τους τόνισε κ. Παπαευαγγέλου, κάτι το οποίο δεν ίσχυε για τους εμβολιασμένους την τελευταία περίοδο.
Η ίδια είπε ότι η επιτροπή κάνει ισχυρή σύσταση προς όλους μας για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από όλες τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους.
Η κ. Παπαευάγγελου τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων πλέον στη χώρα μας, έχει πέσει στα 33 έτη και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας στις νεότερες ηλικίες.
Στο κόκκινο βρίσκονται η Λακωνία τα Χανιά και το Ρέθυμνο όπου έχει εντοπιστεί και η Όμικρον όπως εξήγησε. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει κάτω από τις 3.000 όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό στη χώρα. Από αυτούς, τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 55 ετών ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και όσον χάνουν τη ζωή τους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης μιλώντας για την Όμικρον είπε ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη νοσηλεία «φαίνεται -παρότι δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα -ότι έχει ηπιότερη εικόνα όσον αφορά τη νόσηση αλλά και τις νοσηλείες».
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν σήμερα 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα με την παραλλαγή Όμικρον, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ μελετώνται ακόμα και αρκετά άλλα ύποπτα κρούσματα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα για τρεις μόνο ήμερες και δύο έχουν νοσηλευθεί χωρίς όμως να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή της νόσου.
Ο κ. Ζαούτης ερωτηθείς για την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, είπε ότι καταγράφεται διεθνώς μία αύξηση 50% εξαιτίας του κορονοϊού, κάτι που είναι δικαιολογημένο καθώς πολλοί από τους ασθενείς παραμένουν για αρκετές ημέρες στη ΜΕΘ.