today-is-a-good-day
12.7 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Θράσος να μιλάει για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την ευθύνη

«Θέλει πολύ θράσος να μιλάει για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η πανδημία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Επισήμανε ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα πάνω από 1200 ΜΕΘ. «Ό,τι ΜΕΘ υπάρχει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι στην διάθεση του ΕΣΥ είτε για covid περιστατικά είτε για non covid περιστατικά. Παραλάβαμε 577 και έχουμε στη διάθεσή μας πάνω από 1200 ΜΕΘ. Αυτό που λέει η μελέτη είναι το αυτονόητο, ότι όσο περισσότερες διασωληνώσεις έχουμε και όσο περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στις ΜΕΘ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε ανθρώπινες απώλειες».

«Αποδεικνύεται ότι με την πίεση της πανδημίας, όταν έχουμε ανεμβολίαστους στις ηλικιακές κατηγορίες που είναι εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι στη βαριά νόσηση, 60 και πάνω, οι ΜΕΘ αυτές και ενδεχομένως και άλλες που θα προστίθωνταν δεν θα επαρκούσαν. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Χώρες με συστήματα υγείας πολύ πιο κραταιά από το ελληνικό δοκιμάζονται στην κατεύθυνση αυτή και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην φτάσουμε σε μεγαλύτερο αριθμό διασωληνώσεων είναι ο εμβολιασμός.

Επανέλαβε ότι πήγαμε σε σκληρό lockdown για να δώσουμε χρόνο στο ΕΣΥ να προετοιμαστεί για να δώσουμε χρόνο να αυξηθούν οι ΜΕΘ για να δώσουμε χρόνο σε νέους γιατρούς και νοσηλευτές να μπουν στο σύστημα. «Να δώσουμε χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο και να αρχίσουμε να αποκτούμε σιγά σιγά ανοσία απέναντι στην πανδημία. Και πετύχαμε σπουδαία πράγματα και αν είχαμε καταφέρει να εμβολιάσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους θα ήταν πολύ λιγότερες οι απώλειες» είπε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται και το ότι η κυβέρνηση πήρε και δύσκολες αποφάσεις υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες που κρίθηκε ότι έπρεπε άμεσα να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού δεν είχε παραδοθεί ούτε στο πρωθυπουργό ούτε σε κανένα συνεργάτη του.

«Τα στοιχεία της μελέτης είναι διαπιστώσεις που αφορούν χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες του ΕΣΥ για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές τοποθετηθεί. Σε πάνω από τρεις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός, σε εφημερίδες, ραδιόφωνα σε συνέδριο εφημερίδας για τον covid έχει αναδείξει το ζήτημα της διαφορετικής ποιότητας υπηρεσιών στο ΕΣΥ στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα και είχε μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και μάλιστα τότε είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ» είπε και πρόσθεσε «και στο κομβικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη, ότι όσο μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη έχουμε τόσο λιγότερες διασωληνώσεις θα έχουμε και όσο μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ τόσο αυξάνει η πιθανότητα θνητότητας».

Επίσης ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να εμπιστευθεί τους επιστήμονες, να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους και να ακολουθεί τις οδηγίες τους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. «Η κυβέρνηση τιμά την επιστήμη, δεν την εργαλειοποιεί, ούτε στην αρχή ούτε σε κανένα σημείο αυτής της πορείας, ούτε θα το κάνει ποτέ, ούτε ποτέ θα βάλει τους επιστήμονες στη μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Σεβόμαστε τη γνώση και την εξειδίκευσή τους, την πολύ ουσιαστική τους συνδρομή και μένουμε σταθεροί στην πολιτική που ακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τους επιστήμονες και να διαμορφώνουμε τις πολιτικές μας με βάση αυτές τις εισηγήσεις τους» είπε.

Τόνισε ότι ο κ. Τσιόδρας εξακολουθεί να είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την ομάδα επιστημόνων και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η συνεργασία και η συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση τιμά την συνδρομή και τις γνώσεις των επιστημόνων. Ούτε μια στιγμή δεν υπονόμευσε τον κ. Τσιόδρα, άλλοι επί σειρά μηνών αμφισβήτησαν την επιστημονική του γνώση και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το ζήτημα της πανδημίας και τον υπονόμευαν ανοικτά» τόνισε.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η ΕΥΠ έχει συγκεκριμένο ρόλο σε ότι αφορά την προστασία των συμφερόντων της χώρας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Η χώρα μας είναι εάν ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ούτε παρακολουθεί, ούτε φακελώνει ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ