today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Συνάντηση του Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για την εξασφάλιση της σταθερότητας στον Κόλπο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα στην Τζέντα, στην δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του βασιλείου, με στόχο την εξασφάλιση της “σταθερότητας” στον Κόλπο και θα συζητήσει κυρίως για την κατάσταση στον Λίβανο.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί σύντομη περιοδεία στον Κόλπο. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται στην μεγάλη αυτή πόλη της Σαουδικής Αραβίας την επομένη επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θα είναι ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που συναντά τον πρίγκιπα διάδοχο μετά την δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η διεθνής εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου αμαυρώθηκε έντονα από αυτήν την υπόθεση.

Ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε χθες, Παρασκευή, απαραίτητες τις συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία, “την πρώτη χώρα του Κόλπου από άποψη μεγέθους”, για να “μπορέσουμε να εργαστούμε για την σταθερότητα στην περιοχή”.

Ωστόσο αυτό “δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε”, διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην δολοφονία του δημοσιογράφου.

“Επισημαίνω ότι η Σαουδική Αραβία διοργάνωσε την G20 ήδη την επόμενη χρονιά” από την υπόθεση Κασόγκι, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι “εμείς ήμασταν πάντα σαφείς πάνω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την υπόθεση αυτή”.

Κρίση στο Λίβανο

Στις συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο Μακρόν σκοπεύει ιδιαίτερα να υπερασπιστεί την υπόθεση του Λιβάνου όπου η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε από την ανοιχτή διπλωματική κρίση που ξέσπασε τον Οκτώβριο με αρκετές χώρες του Κόλπου, με πρώτη την Σαουδική Αραβία, η οποία πάγωσε τις εισαγωγές της.

Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν της παραίτησης, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι, ο οποίος προκάλεσε την κρίση, επικρίνοντας την στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Χαιρετίζοντας την παραίτηση αυτή, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα “να μπορέσει να επαναδεσμεύσει το σύνολο των χωρών του Κόλπου στην σχέση με τον Λίβανο”.

Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει τον Λίβανο να εξέλθει από την χειρότερη κοινωνικοοικονομική κρίση στην ιστορία του.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βηρυτού και των αραβικών κρατών του Κόλπου είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης επιρροής της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

“Η Γαλλία έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή (…) αλλά πώς θέλουμε να εργαστούμε για την σταθερότητα της περιοχής, πώς θέλουμε να χειριστούμε το θέμα του Λιβάνου και να χειριστούμε τόσα ζητήματα αγνοώντας την πρώτη χώρα του Κόλπου από άποψη γεωγραφίας και μεγέθους”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν χθες, Παρασκευή, κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του Μακρόν στον Κόλπο, συμφωνία για την απόκτηση 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale –παραγγελία ρεκόρ για το μαχητικό αυτό αεροσκάφος το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2004 –ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι άλλα στρατιωτικά συμβόλαια (ελικόπτερα και εξοπλισμοί) ανέβασαν το σύνολο στα 17 δισεκατομμύρια.

Μετά το Ντουμπάι, όπου είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχιάν, ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησε στο Κατάρ τον εμίρη σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν “ευχαρίστησε” κυρίως το Κατάρ επειδή διοργάνωσε την απομάκρυνση 258 Αφγανών από τη χώρα τους, “οι οποίοι απειλούνταν λόγω των δεσμεύσεών τους” ή “τους δεσμούς τους με τη Γαλλία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ