Διπλό μήνυμα, ότι θα μπει τέλος στις παραβάσεις που αφορούν κυρίως στην κατάληψη των διαβάσεων αναπήρων από ασυνείδητους οδηγούς και παράλληλα ότι αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην επικοινωνία των αστυνομικών αρχών με τους κωφούς ή άτομα με σοβαρά προβλήματα ακοής, έστειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνο Σίμψη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Ο υπουργός χαρακτήρισε προκλητικά απάνθρωπη και απολίτιστη την συμπεριφορά όσων δεν σέβονται τις ράμπες αναπήρων και επεσήμανε ότι η Τροχαία βεβαιώνει 1.500 τέτοιες παραβάσεις το χρόνο.
Αμέσως μετά την συνάντηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κων/νου Τσουβάλα, κατά την οποία παρουσιάστηκε οδηγός επικοινωνίας των αστυνομικών υπηρεσιών με κωφούς και βαρήκοους.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οδηγός αυτός καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των ατόμων με σοβαρά προβλήματα ακοής και στάλθηκε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν στη νοηματική με τους αστυνομικούς.
Ταυτόχρονα, τόνισε ο υπουργός, έχει διασφαλιστεί μέσω δύο εφαρμογών στο Whatsapp και στο Viber, η δυνατότητα αυτών των πολιτών να επικοινωνούν με το κέντρο, το γνωστό σε όλους μας «100» της Αμέσου Δράσεως, για να εξυπηρετούνται κάθε φορά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται την συμπαράσταση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την συνάντηση του με τον κ. Σίμψη δήλωσε:
«Δυστυχώς, κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 1.500 παραβάσεις από συμπολίτες μας, οι οποίοι κλείνουν τις ράμπες για άτομα με αναπηρίες στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.
Πρόκειται για προκλητικά απάνθρωπη και απολίτιστη συμπεριφορά. Είναι ένα κοινό στοίχημα και μια μεγάλη πρόκληση για όλους να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση και πολύ γρήγορα να φτάσουμε τον αριθμό 1.500 στο μηδέν. Ώστε οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται τις ράμπες να έχουν την απαραίτητη ελευθερία κίνησης στον δημόσιο χώρο, όπως έχουμε όλοι μας.
Το δεύτερο μήνυμα, αφορά ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι κωφοί ή έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής. Μας ενδιαφέρει να μπορούν να εξυπηρετούνται πλήρως από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας».
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οδηγός επικοινωνίας των αστυνομικών Αρχών με κωφούς και βαρήκοους πολίτες, αποσκοπεί στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας της κοινωνικής αυτής ομάδας.
Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο οδηγό περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία επικοινωνίας μεταξύ των κωφών και βαρήκοων πολιτών με τις αστυνομικές Αρχές, καθώς και σύντομες συμβουλές επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Ο οδηγός συντάχθηκε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία», που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=106768&Itemid=2736&lang=