today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Σ.Λιβανός: Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους πραγματικούς παραγωγούς

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους πραγματικούς παραγωγούς, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά τους και να αποτρέψουμε φαινόμενα “μαύρης” οικονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στη 10η συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πραγματικών παραγωγών», ενώ μιλώντας για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε έμφαση «στις τεράστιες δυνατότητες που έχει για την αγροτική ανάπτυξη».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «έχουν ήδη δοθεί για ενισχύσεις λόγω κορονοϊού σε παραγωγούς της περιφέρειας 42 εκατ. ευρώ» και ανακοίνωσε ότι «έχει εγκριθεί ήδη το πρόγραμμα ενίσχυσης για την επίσπορη πατάτα, μανταρίνια, κλιμεντίνες και επιτραπέζια ελιά».

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο Σπήλιος Λιβανός, «τα δημοσιονομικά της χώρας που επηρεάζουν ασφυκτικά τις αποφάσεις του υπουργείου, θα καθορίσουν και τη δυνατότητα ικανοποίησης και άλλων αιτημάτων παραγωγών, όπως αυτό της ενίσχυσης των παραγωγών οινοποιήσιμων σταφυλιών», που του έθεσαν αγρότες σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην είσοδο του κτήματος της «Achaia Clauss», που πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του υπουργείου για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είπε ότι «έχει δοθεί 1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ασχολούμενων με τα αλιεύματα, το leader ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα νέων αγροτών για την περιφέρεια αυξήθηκε από τα 30 εκατ. στα 44 εκατ. ευρώ».

Όπως σημείωσε, «όλα αυτά, μαζί με τα έργα που έχουν προγραμματισθεί για το ενεργειακό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία και τα αρδευτικά έργα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» στο σύνολο της περιφέρειας, δείχνουν το ενδιαφέρον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης, καθώς στόχος είναι να προσελκύσουμε νέους στον πρωτογενή τομέα από επιλογή και όχι από ανάγκη να γίνουν αγρότες».

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής του ο Σπήλιος Λιβανός έδωσε έμφαση «στις μεταρρυθμίσεις που κάνει το υπουργείο και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ελέγχων και στις αλλαγές που γίνονται στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σχετικά με τους ελέγχους, είπε ότι «θα συνεχισθούν, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων παραγωγών» και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια αυτή, αποδίδει και ως παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο πριν από μερικούς μήνες πωλείτο 0,75 ευρώ, ενώ τώρα, μετά τους ελέγχους που έχουν γίνει, έχει ανέβει στο 1,20 ευρώ και τώρα στη Βόρεια Ελλάδα, οι παραγωγοί κλείνουν συμβόλαια και με 1,35 ευρώ».

Ο Σπήλιος Λιβανός επανέλαβε την πολιτική βούληση του υπουργείου να συνεχίσει τους ελέγχους, τονίζοντας «ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και η κυβέρνηση έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη» και κάλεσε και τις περιφέρειες «να ενεργοποιήσουν προς την ίδια κατεύθυνση και τους δικούς τους μηχανισμούς ελέγχου».

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ότι «γίνεται εξορθολογισμός του συστήματος, με στόχο να οδηγηθούν πόροι του πρώτου πυλώνα, δηλαδή οι ενισχύσεις, σε αυτούς που ιδροκοπούν πάνω στη γη και όχι σε κάποιους επιτήδειους».

Σε αυτό το σημείο επεσήμανε ότι «γνωρίζω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά αν δεν γίνουν οι αλλαγές αυτές, τότε πρώτον, δεν θα ορθοποδήσει η αγροτική οικονομία και δεύτερον, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα από την ΕΕ, τα οποία θα πληρώσουν το σύνολο των πολιτών», τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «και αυτό, με τη στήριξη και του πρωθυπουργού, δεν θα το επιτρέψουμε».

Κλείνοντας ο Σπήλιος Λιβανός υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγούν σε μια νέα εποχή την ελληνική αγροδιατροφή, αναζωογονούν και επανακαθορίζουν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα», ενώ υπενθύμισε ότι «η ΚΑΠ μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους συνολικά 22 δισ. ευρώ αποτελούν τα βασικά εργαλεία του υπουργείου στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «διαμορφώνουμε μία εθνική στρατηγική ομόρροπη και συνταγμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική» και συμπλήρωσε: «Αίρουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η γεωργία ακριβείας, η βιολογική γεωργία, η καθιέρωση αυστηρών προτύπων διαβίωσης ζώων, η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, η κυκλική οικονομία και η αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα η νέα ΚΑΠ συναντάει και συμπορεύεται με την Πράσινη Συμφωνία. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ».

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι δύναμη για το μέλλον της περιφέρειας, διότι δεν αποτελεί μόνο έναν κλάδο που αποφέρει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα, αλλά και το μεγάλο μας πλεονέκτημα για το μέλλον».

Στη συνδιάσκεψη μετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, αγροτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων κά.

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, ο Σπήλιος Λιβανός είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του αγροτικού συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνδιάσκεψη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απευθυνόμενος στους αγρότες, «γνωρίζω και συμμερίζομαι την ανάγκη να βρεθεί λύση και για τα προϊόντα της Δυτικής Αχαΐας, για τα οποία υπάρχει τεκμηρίωση της απώλειας εισοδήματος, όπως και για άλλα προϊόντα σε άλλες περιοχές της χώρας» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε εντατικά, μέσα στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, να βοηθήσουμε όσους περισσότερους παραγωγούς μπορούμε σε όλη την Ελλάδα. Σας ζητώ λίγη υπομονή και να εργαστούμε από κοινού για την εξεύρεση λύσης».

Επίσης, ανέφερε ότι «εμείς είμαστε μαζί σας, είμαστε δίπλα σας και δεν είμαστε απέναντί σας» συμπληρώνοντας: «Το πρόβλημα δεν είναι αν θέλουμε εμείς να στηρίξουμε τα προϊόντα για τα οποία τεκμηριώνεται η μείωση του εισοδήματος. Αυτό είναι δεδομένο. Η πολιτική μας βούληση είναι να τα στηρίξουμε. Το θέμα είναι να μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ