today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Η WTA ανησυχεί για την ασφάλεια της Σουάι Πένγκ, μετά τις καταγγελίες, την εξαφάνιση και ένα περίεργο e-mail

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA, Στιβ Σάιμον, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια της Σουάι Πενγκ, τονίζοντας πως αμφιβάλλει για τις επίσημες πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με την Κινέζα πρώην πρωταθλήτρια.

Μέχρι εχθές το βράδυ (17/11), η Πένγκ, δεν έχει δώσει σημεία… διαδικτυακής ζωής, δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες της για έναν πρώην κορυφαίο κομμουνιστή ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γκαολί Ζανγκ την εξανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, πριν την κάνει ερωμένη του.

Στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Πενγκ, η οποία το 2014 κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στο διπλό, ισχυρίσθηκε στις 2 Νοεμβρίου, ότι πριν από τρία χρόνια, είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του πολιτικού, που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν.

«Η δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 17/11) από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την Πενγκ, απλώς αυξάνει την ανησυχία μου για την ασφάλεια και για τον τόπο που βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάιμον και πρόσθεσε: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Πένγκ έγραψε πραγματικά το email που λάβαμε και ότι θα μπορούσε να εννοεί τις λέξεις που της αποδίδονται».

Το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN αποκάλυψε στο Twitter το απόγευμα της Τετάρτης (17/11) ένα email που αποδίδεται στην Πενγκ και το οποίο φέρεται να έστειλε στη διοίκηση της WTA, χωρίς να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

«Οι πληροφορίες, ειδικά σχετικά με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, είναι ψευδείς. Δεν λείπω, ούτε κινδυνεύω. Απλώς ξεκουραζόμουν στο σπίτι, όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον», φέρεται να έγραψε η Πενγκ.

Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητά του, καθώς οι χρήστες του Twitter, παρατήρησαν ότι ένας κέρσορας ήταν ορατός στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το CGTN, ένα ανεξήγητο φαινόμενο για ένα στιγμιότυπο οθόνης.

Στο παρελθόν, το κομμουνιστικό καθεστώς έχει κατηγορηθεί ότι μετέδωσε αναγκαστικές ομολογίες υπόπτων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο κανάλι, έχασε την άδειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του έτους, επειδή μετέδωσε μια «εξομολόγηση» που αποδόθηκε σε Βρετανό πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στην Κίνα.

«Οι τελευταίες δηλώσεις της Σουάι Πένγκ, που δημοσιεύονται από δημόσια μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν», δήλωσε ο Ουίλιαμ, μέλος της Ένωσης Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, επισημαίνοντας: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά εμπειρία στην αυθαίρετη κράτηση ατόμων που εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, εμποδίζοντάς τους να μιλούν ελεύθερα και αναγκάζοντάς τους να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Εναπόκειται στην κινεζική κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται υπό κράτηση».

Ο επικεφαλής της WTA, σχολίασε ότι η Πένγκ «έδειξε απίστευτο θάρρος στην περιγραφή της σεξουαλικής βίας για την οποία, όπως λέει, έπεσε θύμα από έναν πρώην ανώτερο Κινέζο ηγέτη», ζητώντας παράλληλα μία «ανεξάρτητη και επαληθεύσιμη απόδειξη» ότι η Πένγκ είναι ασφαλής.

«Προσπάθησα αρκετές φορές να την προσεγγίσω με διαφορετικά μέσα επικοινωνίας, χωρίς αποτέλεσμα», αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο Σάιμον, απαιτώντας να επιτραπεί στην Κινέζα πρώην πρωταθλήτρια, «να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμό ή εκφοβισμό κανενός είδους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ