Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συνάντησε σήμερα το μεσημέρι στην Ρώμη τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.
«Σε ό,τι αφορά την πορεία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Iταλία στήριξε ανέκαθεν την Αλβανία, παρακολουθώντας από κοντά την προσαρμογή της στις παραμέτρους, στα στάνταρντ της ΕΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως συνέβη και πρόσφατα », δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
«Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για την Ιταλία, την Αλβανία, αλλά και για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων, διότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ δεν θα ήταν μεμονωμένη, αλλά θα γίνει με αναφορά και στην ένταξη, την είσοδο άλλων βαλκανικών χωρών. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη στήριξη στην Αλβανία», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
«Συζητήσαμε και για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να ανοίξει ένας ταχύτερος δρόμος, με στόχο την γρηγορότερη ολοκλήρωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τους νέους, τα πανεπιστημιακά συστήματα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν σε μια συνολική ολοκλήρωση με εκείνα όλης της ΕΕ και το ίδιο ισχύει για την έρευνα και την γεωργία», δήλωσε ο Έντι Ράμα.
«Και η οικολογική μετάβαση είναι μια κοινή πρόκληση, αλλά δεν έχει νόημα να υπάρξουν δυο παράλληλες οδοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δυτικά Βαλκάνια διότι, όπως είπε και ο ομόλογός μου, ο Μάριο Ντράγκι ” ό,τι και να συμβεί στα δυτικά Βαλκάνια, καλό ή κακό, έχει άμεση επίπτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη”», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Με αναφορά στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:
«Η ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι κάτι που εξαρτάται από περιστασιακά συμβάντα, είναι γραμμένη στο μέλλον της Ένωσης. Τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Λευκορωσία δεν έχουν επίδραση στην διαδικασία αυτή, η Ιταλία δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει επίδραση. Δεν νομίζω οτι πολλές άλλες χώρες έχουν αντίθετη γνώμη. Δεν γνωρίζω ακόμη, αν θα οργανωθεί έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αυτή. Αν συγκληθεί, θα συζητήσουμε το όλο θέμα. Στην περίπτωση αυτή, θα έλεγα ότι η χρήση των μεταναστών έχει μετατραπεί σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, για να χρησιμοποιήσουμε μια ευγενική έκφραση».
Ερωτηθείς για την στάση της Βουλγαρίας στο θέμα της ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Θα αναφερθώ σε δήλωση του Έντι Ράμα και θα επαναλάβω οτι η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων είναι ενιαία για τις χώρες αυτές. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, άρα, ότι είναι σημαντική και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας. Σε σχέση με το ποιά βήματα μπορεί να κάνει η Ιταλία, σήμερα είναι ακόμη νωρίς για να το πούμε. Θεωρώ ότι όλα αυτα θα ξεπερασθούν, με τη βαθμιαία πρόοδο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Βουλγαρίας. Συνολικά είμαι αισιόδοξος. Η πρώτη διεύρυνση, άλλωστε, της ΕΕ σε χώρες που πλέον θεωρούνται σταθεροί εταίροι, χρειάσθηκε πάρα πολύ χρόνο. Πρέπει να σκεφθούμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται ως απάντηση σε περιστασιακές, προσωρινές υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής ή στο μεταναστευτικό. Πρόκειται για μακρόπμονη στρατηγική, η οποία καθορίζει την ύπαρξη και την ταυτότητα της ΕΕ».
Ο Έντι Ράμα, τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, τόνισε: «Για μας δεν είναι σημαντικό να καθοριστεί μια ημερομηνία, αλλά να είμαστε πάντα αντάξιοι του επιπέδου που έχει καθοριστεί και, -παράλληλα- η Ένωση να τηρήσει τον λόγο της, διότι είναι δυο χρόνια, πλέον, που θα έπρεπε να έχει αρχίσει η διαδικασία αυτή. Αν δεν συμβαίνει, είναι η ΕΕ που πρέπει αναλάβει την ευθύνη. Εμείς ανταποκριθήκαμε στα όσα μας ζητήθηκαν. Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι εύκολο να σηζητηθεί, διότι μόλις έγιναν εκλογές. Θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας για να διαπιστώσουμε την στάση της και θα δούμε αν φέρουν αποτέλεσμα οι διάφορες πιέσεις που ασκήθηκαν στην Βουλγαρία. Δεν πιέζει μόνον η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία και η Ολλανδία, και αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με στόχο να πεισθεί η Βουλγαρία να αποσύρει το βέτο της».