Σε ντέρμπι μεταξύ Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου εξελίσσεται η εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει είναι μικρή και άγνωστο ακόμη το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει για το διάδοχο της Φώφης Γεννηματά.
Στη μέτρηση της Metron Analysis στο μεγάλο σώμα, το οποίο κινείται στα όρια της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής (45%), ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται (29%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%.
Του Κώστα Πασίση
Όταν το εκλογικό σώμα είναι το 10% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης ισοψηφούν με 26% και ακολουθεί ο Γιωργος Παπανδρέου με 23%.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ …εκτοξεύθηκε στο 9,8%, ένα νούμερο που πρόσεξε τόσο το Μαξίμου, όσο και η Κουμουνδούρου.
Ενισχυμένο με 8,2% (πρόθεση ψήφου) εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ και στη δημοσκόπηση της MARC η οποία επίσης δίνει πρωτιά στον Ανδρέα Λοβέρδο με 31, 6%, δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 26,1% και τρίτο τον Γ. Παπανδρέου με 24,3%.
Ο πρώην Πρωθυπουργός δείχνει να προηγείται μόνο στην παράσταση νίκης…
Το πρώτο βασικό συμπέρασμά που προκύπτει αβίαστα είναι ότι ο νέος επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο. Από κει και πέρα επικρατεί πυκνή πολιτική ομίχλη που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις.
Η ατζέντα των εξι υποψηφίων
Τρεις εβδομάδες πριν το πρώτο γύρο οι έξι «μονομάχοι», Λοβέρδος-Παπανδρέου-Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης επιχειρούν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα, ξορκίζοντας στις συνεντεύξεις τους τη συχνή ερώτηση για την προτίμηση τους σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος και το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών, εφόσον εκλεγεί θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Χαριλάου Τρικούπη.
Έχει διακριτή πολιτική ταυτότητα και αυτό φάνηκε στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Επίσης συχνά αφήνει αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάζει, για το θέμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στην κούρσα τελευταίος πιστεύοντας ότι είναι το απόλυτο «φαβορί», αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν, όπως τα περίμενε…
Κατ αρχήν ξεκίνησε επαφές με τους τους συνυποψηφίους του, με στόχο να τους πείσει να αποσυρθούν από την εκλογική κούρσα.
Τελικά ο μόνος που αποχώρησε ήταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου και αυτό ήταν μια πρώτη απογοήτευση για τον ίδιο.
Εκείνη τη στιγμή φέρεται να κατάλαβε ότι η κάθοδος και η πορεία του προς τις εκλογές δε θα ήταν ένας υγιεινός περίπατος για τον ίδιο…
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρώην Πρωθυπουργός προσπαθεί να φανεί ολίγον αντι-Τσίπρας, λέγοντας ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε τις αμαρτίες των κυβερνήσεων της ΝΔ. Το αν πείθει όμως θα φανεί στις εσωκομματικές κάλπες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να «ισορροπήσει» μεταξύ των θέσεων Λοβέρδου και Παπανδρέου. Στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κανένα λοξοκοίταγμα προς τα αναφερθέντα δυο κόμματα.
«Παίζει» πολύ με το θέμα της ανανέωσης του ΚΙΝΑΛ. Τάσσεται υπέρ της ομαλής διαδοχής, ενώ δεν επιθυμεί επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ρήξη με τις …ρίζες του κόμματος.
Ο Χάρης Καστανίδης έχει μια «αριστερόστροφη» προσέγγιση των θεμάτων και των συνεργασιών και γενικότερα είναι πιο κοντά στις θέσεις του Γ. Παπανδρέου.
Ο Παύλος Γερουλάνος «φιλοτεχνεί» μια ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα. Μιλά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, που βασίζεται σε «ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας». Και την επανασύνδεση του ΚΙΝΑΛ με τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Τέλος ο Παύλος Χρηστίδης είναι ο νεότερος μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Στον πολιτικό λόγο του προτάσσει την ανανέωση και τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, ο Παύλος Χρηστίδης μπορεί να είναι η «έκπληξη» των εκλογών (σειρά κατάταξης) και σήμερα δείχνει να «κεφαλοποιεί» τη συχνή εμφάνιση του στα media, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ…