today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Για πρώτη φορά η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Την επιστροφή της Ελλάδας στη διαδικασία ομαλοποίησης και εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στη Λιβύη, μέσω εκλογών, σηματοδοτεί η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη του Παρισιού.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσκεψη προκύπτει από τους ηγέτες που είναι στο προεδρείο της: Εμμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι, Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι.

Του Κώστα Πασίση

Στο πάνελ σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δίπλα τους θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νικος Αναστασιάδης ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«H θέση της Ελλάδας, είναι ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δίνοντας το ελληνικό στίγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει σήμερα στην απόσυρση των ξένων μισθοφορικών δυνάμεων, καθώς -όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, εκλογές υπο τον κλοιό ένοπλων στρατιωτών, προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε προειδοποιήσει και τονίσει στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα γίνεται πλέον ενεργός «παίχτης» στην υπόθεση της Λιβύης, ως μια χώρα εγγυήτρια όχι μόνο της σταθερότητας της Λιβύης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η Διάσκεψη του Παρισιού έρχεται ως συνέχεια αυτής του Βερολίνου που είχε αποκλειστεί η χώρα μας από τη Γερμανία η οποία δεν έδωσε ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους που έγινε αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας κληθείς να απαντήσει για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει. «Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη.

Άτακτη υποχώρηση από Ερντογάν

Στο …παρά πέντε της Διάσκεψης δήλωσε συμμετοχή και η Τουρκία (θα εκπροσωπηθεί από τον αν. ΥΠΕΞ Σεντάτ Ονάλ) η οποία μέχρι χθες έκανε …τσαλιμάκια θέτοντας ως προϋπόθεση συμμέτοχης της τον αποκλεισμό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μια άκρως προκλητική απαίτηση που δεν έγινε δεκτή από τον οικοδεσπότη Γάλλο Πρόεδρο Εμμ. Μακρόν.

Η πρόσκληση της Ελλάδας για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Παρισιού προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στη Τουρκία η οποία προσπαθεί να αντιδράσει επαναφέροντας στο προσκήνιο το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να εκβιάσει καταστάσεις λέγοντας ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, αν δεν υπάρχει η συγκατάθεση της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ χθες ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων σε βάρος της Ελλάδας, λέγοντας ότι «Αν ανοίξουμε τα σύνορα μας στους μετανάστες, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα»

Ενώ σε άλλο σημείο θύμισε τον Ερντογάν στα γεγονότα του Έβρου οπού η Τουρκία υπέστη δεινή ήττα.

«Οι Έλληνες καταδικάζουν στον θάνατο τους πρόσφυγες, τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους», ανέφερε ο Σουλτάνος.

Δηλώσεις που αν μη τι άλλο αποκαλύπτουν την αμηχανία του για τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και την πρόσκληση που έλαβε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Παρισιού.

Στο παραλήρημα Ερντογάν απάντησε η κυβέρνηση τονίζοντας: «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ