Τρία μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τις τελευταίες ημέρες, που προκαλούν ασφυξία σε μεγάλα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της Περιφέρειας, με έμφαση τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα.
Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με εκπροσώπους των φορέων της εστίασης και του εμπορίου έστειλε δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν και το δεύτερο ότι εμβολιασμένοι δε θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.
Το τρίτο μήνυμα μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισήγηση του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου «οι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».
Του Κώστα Πασίση
Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Οικονόμου μίλησε για την πανδημία των μη εμβολιασμένων οι οποίοι πληρώνουν βαρύ τίμημα…
Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου είναι αλλεπάλληλες οι συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης και την ανάσχεση του νέου κύματος Covid-19 καθότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν και τις 10.000 ημερησίως, οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν τους 800 και οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους εκατό. Νούμερα που προκαλούν ίλιγγο…
Υπό τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση εξετάζει τα πάντα, εκτός από την κήρυξη νέου lockdown και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αν και για το τελευταίο θέμα υπάρχουν φωνές, εντός κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί εκ νέου.
Εφόσον δε μπει κάποιο «φρένο» στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δεν επέλθει ισορροπία στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, θα υπάρχουν «βελτιωτικές προσαρμογές», όπως χαρακτηριστικά λέγεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στα ήδη υπάρχοντα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση το πρώτο «σκληρό» μέτρο θα είναι η επίταξη των ιδιωτών ιατρών. Στο θέμα αναφέρθηκε τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η επίταξη είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.
Επιπλέον σκέψεις γίνονται και για επαναφορά περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, τα οποία όμως δεν θα αφορούν εμβολιασμένους.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για αύξηση για ποσοστού των εμβολιασμών.
Το καλό νέο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα ραντεβού εμβολιασμών έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ραντεβού σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Ειδικό βάρος θα πέσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κυρίως στην εστίαση και την διασκέδαση.
Ενώ διαρκής είναι η προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση.
Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ
Στη σκιά όλων αυτών των συσκέψεων και των πρωτοβουλιών για να μπει ένα φρένο στην ασταμάτητη αύξηση των κρουσμάτων, το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί και τις σκληρές επιθέσεις της Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ύψωσε πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης και μίλησε για τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι ζήτησε να φύγει ο Πρωθυπουργός από το Μαξίμου, αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την πανδημία.
Μια αναφορά που είναι ένα κλικ, προτού ζητήσει και επίσημα για πρώτη φορά εκλογές…
Προηγουμένως ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις επιθέσεις της Κουμουνδούρου η οποία μιλά για αποτυχία της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ερασιτεχνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την αφέλεια με την οποία διαχειρίστηκε όσες κρίσεις του έτυχαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του κ. Τσίπρα.