Με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει έδρα την Καρδίτσα, που παρακολουθεί από τις πρώτες ημέρες τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια, προτίθεται να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής. Εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρό του, καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλο, και αρκετούς καθηγητές του, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να συνεισφέρει ουσιαστικά στο μεγάλο αυτό στόχο, μέσα και από επιτόπου επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές.
Οι δράσεις που έχουν προταθεί από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού προς την Πολιτεία (ΥΠΕΝ) και τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασικές Υπηρεσίες, Επιτροπή Στ. Μπένου κλπ) και μπορούν να αναλάβουν αφιλοκερδώς καθηγητές του, ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο, κάτω από τη γενικότερη συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανασυγκρότηση του δασικού περιβάλλοντος της Β. Ευβοίας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Δάσους Β. Ευβοίας.
Σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΥΠΕΝ, των Δασικών Υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να παραχωρηθεί για χρήση, έκταση δάσους προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση και διαχείριση του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, ώστε να μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί μέσα από πρότυπη διαχείριση, διεξαγωγή έρευνας, πειραμάτων, εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών, δράσεων ενημέρωσης, αλλά και πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Π.Θ. και να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βιώσιμη ανάπτυξη της Β. Ευβοίας.
Το γεγονός αυτό μπορεί να προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και στην ανάδειξή της, την αύξηση της επισκεψιμότητάς της και την τοποθέτησή της στον τοπικό, περιφερειακό αλλά και ίσως τον εθνικό πολιτικό σχεδιασμό για το φυσικό περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές. Μια άλλη δράση σύμφωνα με όσα τονίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, είναι και η σύνταξη μελέτης αξιοποίησης των καμένων κορμών για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αξιοποίηση αυτών από τις ελληνικές βιομηχανίες ξύλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων ξύλου, καθώς οι κορμοί των δένδρων έχουν καεί μόνο επιφανειακά κι έτσι έχουν χρηστική αξία, εφόσον η συγκομιδή τους γίνει έγκαιρα. Εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο θα εκτιμηθεί με ακρίβεια ανάλογα με την ποσότητα της ξυλείας που είναι αναγκαία για την κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοφραγμάτων για τα αντιδιαβρωτικά έργα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και με τη συμβολή των δασικών βιομηχανιών. Το όφελος αυτό θα μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά για έργα προστασίας του δάσους και την κατασκευή δασοτεχνικών έργων της περιοχής.
Ένα μέρος της ξυλείας μπορεί φυσικά να χορηγηθεί για ατομικές ανάγκες κατοίκων της περιοχής, κάτω από τον έλεγχο και τις διαδικασίες των Δασικών Υπηρεσιών.
Ήδη, έχει υποβληθεί σχετική έκθεση από το Τμήμα προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και πρόκειται πολύ σύντομα να ληφθούν κατάλληλες αποφάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η σύνταξη μελέτης ανασύστασης της εκτατικής κτηνοτροφίας, όπου ειδικοί επιστήμονες του Τμήματος ΔΕΞΥΣ προτείνουν καινοτόμες ιδέες και δράσεις για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων, όπως και η σύνταξη μελέτης πρότυπης δημιουργίας δασολιβαδικών συστημάτων σε επιλεγμένες περιοχές, αλλά και χρήσης των ελαιώνων για βόσκηση της παρεδαφιαίας βλάστησης, ως επείγοντος τρόπου διασφάλισης της απαραίτητης χλωρής βοσκήσιμης ύλης, είναι μερικές από τις άλλες προτάσεις-παρεμβάσεις του Τμήματος.
Σχετικά με την άγρια πανίδα και τη θήρα, είναι δυνατή η υλοποίηση έργου με τίτλο: «Καθορισμός μέτρων διαχείρισης θηρεύσιμων και προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας μετά από δασικές πυρκαγιές» που μπορεί να οδηγήσει σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης αλλά και στην πιλοτική εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων στην Βόρεια Εύβοια με την επίβλεψη του Τμήματος ΔΕΞΥΣ. Μετά από πρόταση του προέδρου του Τμήματος ΔΕΞΥΣ καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλου, έχει ήδη αποφασιστεί από τη Γ.Σ. της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας η πραγματοποίηση του 21ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου στη Β. Εύβοια για το έτος 2023. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετέχουν ως σύνεδροι 300-500 επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι για 4 ημέρες θα διαμένουν στα καταλύματα της περιοχής κι έτσι θα προκύψει ένα σημαντικό εισόδημα για την τοπική οικονομία και τη στήριξη της περιοχής.
Ένας πολύ καλός συντονισμός και ανάπτυξη συνεργασιών για ουσιαστική διάθεση προσφοράς μεταξύ της Πολιτείας, των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Πανεπιστημίων, των ενεργών εθελοντών πολιτών και τον επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Στ. Μπένου, μπορούν να καταφέρουν να “ αναστήσουν” κυριολεκτικά την περιοχή της Β. Εύβοιας και να την οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί το αξίζει πραγματικά τόσο ο τόπος αυτός με το εξαιρετικό περιβάλλον του όσο και για τους άξιους κατοίκους της! Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς», καταλήγει τονίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος.