Σε 2,8 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των 48 έργων που εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη χώρα μας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «η απορρόφηση των κονδυλίων θα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, καθώς είναι τεράστια τα ποσά του, όπως και αυτά που κινητοποιεί».
Λέγοντας ότι «η προσπάθεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση», ο κ. Σκυλακάκης τόνισε από το βήμα του 6ου Τhessaloniki Summit, ότι τα έργα που εντάχθηκαν, καλύπτουν τα πεδία από το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις υποδομές και την ενέργεια, μέχρι τον πολιτισμό, την δικαιοσύνη, την αγροδιατροφή, τη μετανάστευση, την ύδρευση και την αναδάσωση.
Μιλώντας για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι τεράστια τα ποσά, όπως και αυτά που κινητοποιούνται. Μιλάμε για 60 δισ. ευρώ κινητοποίηση και 30 δισ. ευρώ πόρους, εκ των οποίων, άνω του 60% πηγαίνει σε συγχρηματοδότηση με ιδιώτες. Αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, πραγματικά θα αλλάξει τελείως η εικόνα στη χώρα μας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «να γίνουν επενδύσεις, να βρουν οι άνθρωποι δουλειές, να φθηνύνει δραστικά η ενέργεια και να αλλάξει πίστα η ελληνική οικονομία».
Για το θέμα των δανείων σχετικά με το ταμείο, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι σε πολύ καλό δρόμο», αφού όπως εξήγησε, «έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει την πρόσκληση προς τις τράπεζες – διαδικασία που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα – υπογράψαμε ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εντός του μήνα υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδα και επιπλέον άλλες δύο. Συνολικά έχουμε οκτώ σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο εργαλείο των προσκλήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα που αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί πολλές, μία εκ των οποίων είναι το “Εξοικονομώ”, που θα ξεκινήσει να «τρέχει» εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα ακολουθήσουν «το ‘Εξοικονομώ’ για τις ΜμΕ που είναι πολλών εκατοντάδων ευρώ και το ‘Εξοικονομώ’ για τη γενική κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι στο τέλος του χρόνου, ή το αργότερο στις αρχές του 2022, θα ξεκινήσουν και οι άλλες μεγάλες προσκλήσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση των ΜμΕ, ενώ θα βγουν και τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης που αφορούν το επιχειρείν, αλλά και ανθρώπους που αναζητούν εργασία ή και ανέργους. Υπενθύμισε ότι «μπροστά μας έχουμε και τα προγράμματα για την αγροδιατροφή και τον τουρισμό, που αφορούν σε επιδοτήσεις κυρίως των ΜμΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση για την δυνατότητα αλλαγής στα σχέδια που έχουν που έχουν γίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι είναι «περιορισμένες, λόγω του πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος υλοποίησής του και μη δυνατότητας μεταφοράς πόρων σε επόμενα χρόνια».
Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «πράγματι μας επηρεάζει η όποια αύξηση τιμών, που εκτιμώ ότι έχει συγκυριακό χαρακτήρα και συνδέεται με τις τιμές της ενέργειας, και έτσι θα πηγαίνει πάνω και κάτω για κάποια περίοδο, αλλά μακροχρόνια θα πάει πολύ κάτω».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι το όραμα του σχεδίου εστιάζει στα επενδυτικό κενό, εξωστρέφεια και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας στην οικονομία, ενώ αναφερόμενος στην περιφερειακή διάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΑΑ και το “Τρίτσης”, που αφορούν σε τεράστιους πόρους, κοινοτικούς και εθνικούς.
Για την ενέργεια, ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, το βασικό που χρειαζόμαστε για την ενεργειακή μετάβαση είναι οι τεράστιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που σήμερα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος, έναντι των άλλων πηγών ενέργειας με καύσιμα». Χαρακτηριστικά σημείωσε, ότι «σήμερα έχουμε το παράδοξο, οι ΑΠΕ που παλαιότερα ήταν οι ακριβές, αλλά πράσινες, σήμερα είναι οι φτηνές και πράσινες και η επιτάχυνση της μετάβασης σημαίνει πολλές ιδιωτικές επενδύσεις».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας θετικό το ότι υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξέφρασε την αγωνία του για το εάν τελικά το ποσό θα είναι επαρκές για να καλυφθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και αυτές της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Εξέφρασε την ανησυχία του για την υλοποίηση του σχεδίου χωρίς την «αναγκαία διαβούλευση πρώτα, αλλά και για τις καθυστερήσεις».
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «θα περίμενα ένα σχέδιο που θα απαντά στις χρόνιες παθογένειες και που θα βάζει σε προτεραιότητα τη βιομηχανική πολιτική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο οικονομολόγος, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, παρατήρησε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά τη μεγαλύτερη και τολμηρότερη αλλαγή που έκανε η ΕΕ, και ίσως να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, να μετασχηματίσει την οικονομία της και να γίνει πιο εξωστρεφής.
Από την πλευρά του, ο DG ECFIN Resident Adviser in Athens, European Commission, Chris Allen, επισήμανε πως «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με το σχέδιο και μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Η πρόοδος που υπάρχει είναι καλή». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι κάθε 6μηνο θα συντάσσεται έκθεση σχετικά με την πορεία υλοποίησης.
Από την πλευρά του ο counsellor, political/Economic and public affairs at Global Affairs Canada, Canadian Embassy στην Αθήνα, Walter Bernyck, επισήμανε ότι οι καναδικές εταιρείες είναι ισχυροί εταίροι που μπορούν να συνδράμουν σε θέματα ενέργειας και γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και τόνισε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Καναδά ανήλθε στα 445 εκατ. ευρώ το 2020.
Το Thessaloniki Summit 2021, διοργανώνουν σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.