today-is-a-good-day
9.9 C
Athens

Οι ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας ανάχωμα στις Τουρκικές «ορέξεις». Γράφει ο Γιάννης Μελάς

«Για την κυβέρνησή μας άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας» είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην ιστορική συνεδρίαση για την επικύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Το δόγμα αυτό, επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία, είτε πρόκειται για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, είτε για αυτή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είτε για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, είτε για τα σχήματα κοινής δράσης με το Ισραήλ, είτε για την πρόσφατη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Του Γιάννη Μελά *

Πρόκειται για συμφωνίες που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ανάχωμα στις Τουρκικές επεκτατικές «ορέξεις».  Με τις συμφωνίες αυτές, όχι μόνο θωρακίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο στην περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η πρόσφατη ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α, επιβεβαιώνει ακριβώΑνας αυτήν τη θεωρία. Οι Η.Π.Α παρά το γεγονός ότι με τις τελευταίες συμφωνίες τους QUAD και  AUKUS, θέτουν ως προτεραιότητα την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν για το μέλλον. Η ανανέωση της συμφωνίας αυτής για μια πενταετία διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα ενισχύει τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Εξίσου σημαντικό είναι πως με την συμφωνία αυτή θωρακίζεται και η εδαφική μας ακεραιότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι ο Έβρος και η Κρήτη. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Antony J. Blinken η ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στη συμφωνία όσο και στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, γίνεται αναφορά στην δέσμευση των Η.Π.Α για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά από το 1995, οι Η.Π.Α καταδικάζουν απερίφραστα το Casus Belli, της Τουρκίας προς την χώρα μας.

Η αμυντική συμφωνία που υπεγράφη με τις Η.Π.Α τον πιο ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας από τη μία, η αμυντική συνεργασία με την ισχυρότερη στρατιωτική ευρωπαϊκή δύναμη, την Γαλλία, από την άλλη και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας με την αγορά των φρεγατών Belhara αλλά και των σύγχρονων αεροσκαφών Rafale θωρακίζουν την Ελλάδα απέναντι σε οποιαδήποτε ξένη απειλή.

Για να φθάσουμε όμως σε αυτές τις ιστορικές συμφωνίες, χρειάστηκε ενεργητική διπλωματία από την πλευρά της κυβέρνησης και αξιοποίηση των διεθνών εξελίξεων προς όφελος μας.

Με τις συμφωνίες αυτές δεν προστατεύονται μόνο τα εθνικά μας σύνορα αλλά και τα ευρωπαϊκά. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευμετάβλητη και ασταθή περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και μπορεί να μετατραπεί σε έναν «περιφερειακό ηγέτη» για την περιοχή μας.

Δυστυχώς, η μόνη παραφωνία, έρχεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα σοβαρά αυτά εθνικά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύει ανευθυνότητα και επιλέγει το «όχι σε όλα» ίσως από κεκτημένη ταχύτητα της εποχής του «θα καταργήσουμε τα Μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο». Μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά και οι πολίτες μας κρίνουν, τα Εθνικά ζητήματα όμως πρέπει να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας προβληματίζει όλους σε αυτούς τους πονηρούς καιρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που προκαλεί νευρικότητα στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και δεν ψήφισε ούτε την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο που εξασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι σε παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Είναι πολιτική ανωριμότητα ή κάτι άλλο πιο βαθύ και πιο ανησυχητικό; Θα κριθεί και από τη στάση που θα επιλέξουν στην αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επενδύει στη θωράκιση της χώρας γιατί ο στόχος είναι η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και μεγάλη Ελλάδα και ήδη αυτή η Κυβέρνηση τόλμησε και μεγάλωσε τα θαλάσσια σύνορα μας προς τη Δύση με την προσμονή να τα κάνει ακόμα μεγαλύτερα στο μέλλον προς την Ανατολή.

* Ο κ. Γιάννης Μελάς είναι Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων με τη ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ