today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Κυβερνήσεις και ΜΚΟ δέχονται επικρίσεις γιατί δεν συμμετέχουν γυναίκες στις αντιπροσωπείες που συνομιλούν με τους Ταλιμπάν

«Δώστε το παράδειγμα»: οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί που δεν σταματούν να ζητούν από τους Ταλιμπάν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επικρίσεις επειδή στέλνουν άνδρες να συναντηθούν με τους ισλαμιστές.

Από τα μέσα Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν διόρισαν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά άνδρες και περιόρισαν το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία και τη μόρφωση, προκαλώντας την καταδίκη πολλών χωρών.

Όμως οι γυναίκες σπανίζουν και στις αντιπροσωπείες κυβερνήσεων, υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που πηγαίνουν στην Καμπούλ για να συναντηθούν με τους Ταλιμπάν.

«Γυναίκες με υψηλόβαθμα αξιώματα θα έπρεπε να έχουν αναλάβει τις συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν (…) Μην αποκλείετε τις γυναίκες», υπογράμμισε η Σαχαρζάντ Ακμπάρ επικεφαλής της εξόριστης Ανεξάρτητης Αφγανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια έκκληση που απηύθηνε κυρίως σε κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ.

Μέσω Twitter τους ζήτησε «να μην κανονικοποιήσουν την εξαφάνιση των γυναικών από τους Ταλιμπάν».

Η Χέδερ Μπαρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δημιούργησε έναν μακρύ κατάλογο με φωτογραφίες από τις συναντήσεις των Ταλιμπάν με διάφορες αντιπροσωπείες στην Καμπούλ, σε καμία από τις οποίες δεν συμμετέχουν γυναίκες.

«Οι ξένες χώρες και κυρίως οι οργανώσεις αρωγής θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στους Ταλιμπάν να πιστέψουν ότι αυτός ο κόσμος που δημιουργούν, χωρίς γυναίκες, είναι κανονικός», εξήγησε.

 

«Να δείξουν ότι το πιστεύουν»

Μεταξύ των φωτογραφιών που ανήρτησε η Μπαρ είναι και αυτές από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ του Βρετανού απεσταλμένου Σάιμον Γκρας, δύο συναδέλφων του και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, του Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ και του Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι.

Η φωτογραφία, που αναρτήθηκε στο Τwitter, δείχνει τους πέντε άνδρες καθισμένους σε ένα πολυτελές σαλόνι στην Καμπούλ μπροστά από τη λευκή και μαύρη σημαία των Ταλιμπάν.

Βρετανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά έκανε λόγο για σύμπτωση και εξήγησε ότι η αποστολή ήταν μικρή και ότι αυτή την περίοδο τυχαία τα τρία αυτά διπλωματικά πόστα έχουν αναλάβει άνδρες.

Το Πακιστάν, που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, επίσης έστειλε αποκλειστικά ανδρικές αποστολές στην Καμπούλ για να συνοδεύσουν τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η Φαούζια Κούφι, που είχε συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πέρυσι στη Ντόχα, δεν κρύβει την οργή της.

«Εκτός από το να μιλάνε για τα δικαιώματα των γυναικών, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει επίσης να ενεργήσουν. Πρέπει να δείχνουν ότι το πιστεύουν, ότι δεν είναι απλώς μια πολιτική δήλωση», τόνισε.

Ακόμη πιο εξοργιστικό, σύμφωνα με τη Μπαρ, είναι το γεγονός ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τάση, στέλνοντας αποκλειστικά ανδρικές αποστολές.

 

«Πολύ περίεργο»

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Unicef και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξήγησαν ότι έστειλαν μόνο μικρές αποστολές υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι έτυχε να είναι άνδρες.

«Το να εγείρονται ανησυχίες για τα δικαιώματα των γυναικών σε ένα δωμάτιο γεμάτο από άνδρες μοιάζει περίεργο», υπογράμμισε η Μπαρ.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα στείλει μια αποκλειστικά γυναικεία αντιπροσωπεία για να συζητήσει με τους Ταλιμπάν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν δεν έχουν απαιτήσει στις συναντήσεις τους με ξένες αντιπροσωπείες να συναντώνται μόνο με άνδρες και έχουν ήδη συνομιλήσει με κάποιες, όπως η Κούφι στη Ντόχα.

Η ίδια, που επέζησε δύο αποπειρών κατά της ζωής της, αρχικά είχε διστάσει να συζητήσει με τους ισλαμιστές οι οποίοι στη διάρκεια του πρώτου τους καθεστώτος στη δεκαετία του 1990 είχαν φυλακίσει τον σύζυγό της και είχαν απειλήσει να τη μαστιγώσουν επειδή είχε βαμμένα νύχια.

Όμως όταν βρέθηκε απέναντί τους στη Ντόχα ένιωσε «ισχυρή».

Ωστόσο σήμερα αυτοί που μπορούν να φροντίσουν οι γυναίκες να έχουν θέση στα τραπέζια των συζητήσεων συχνά ξεχνούν να το κάνουν, καταγγέλλει η Κούφι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ