today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Σ.Κυριακίδου: Η αντιμετώπιση του καρκίνου μας αφορά όλους

Tην ανάγκη για μεγιστοποίηση της συνεργασίας, της έρευνας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Ηγετών για τον Καρκίνο.

«Περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, μόνο το 3% των προϋπολογισμών για την υγεία δαπανάται για να υπάρξει προώθηση της υγείας και πρόληψη της ασθένειας» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Επίσης, σημείωσε ότι η πανδημία της covid19 υπογράμμισε την τάση για υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των προτεραιοτήτων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Ο καρκίνος παραμένει μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία μας» επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος και προσέθεσε ότι «ποτέ δεν ήταν πιο εμφανές ότι οι επενδύσεις στην υγεία είναι επενδύσεις για το μέλλον μας».

Υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Αντιμετώπισης του Καρκίνου τον Φεβρουάριο, ως βασική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

«Η προσέγγισή του για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου είναι χωρίς αποκλεισμούς, ολοκληρωμένη και καινοτόμα» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Επιπροσθέτως, επικεντρώθηκε στην έγκαιρη ανίχνευση τονίζοντας ότι θα υπάρξει ενίσχυση των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου αλλά και ανάπτυξη νέου προγράμματος της ΕΕ για έλεγχο του καρκίνου.

«Μέσα από τις δράσεις μας για τη βελτίωση των θεραπειών θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε ολοκληρωμένη φροντίδα του καρκίνου, και να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα άνιση πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου. Συμπλήρωσε παράλληλα τη σημασία που έχει η βελτίωση της ποιότητας ζωής σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν θέματα που αφορούν όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους και όσους τους φροντίζουν, μεταξύ των οποίων οι «ψυχοκοινωνικές ανάγκες, τα εμπόδια στην επιστροφή στην εργασία, η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και άλλες μορφές διάκρισης».

Η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι «η εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, τα φάρμακα και τις θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας».

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν «ο συντονισμός και οι αποτελεσματικές συνεργασίες» και υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση του καρκίνου μας αφορά όλους – και μπορεί επίσης να μας ωφελήσει όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ