Ανηφορικός και γεμάτος «παγίδες» είναι ο δρόμος μέχρι τα Χριστούγεννα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας που βρίσκεται σε φάση έξαρσης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Το συναγερμό κτύπησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος επανεμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες, παρουσιάζοντας έκθεση του ΕΟΔΥ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για τη μεγάλη συμβολή των εμβολίων στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Του Κώστα Πασίση
Η επιστροφή Τσιόδρα στο προσκήνιο συνέπεσε με την εκτόξευση των κρουσμάτων που έφθασαν τα 3279 κρούσματα, 38 θανάτους και 351 διασωληνομένους, αριθμοί που προκαλούν ρίγη και ένα γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο, αν θυμηθεί κανείς μια παλαιότερη φράση του, τον Αύγουστο 2020.
«Αν μας ξαναδείτε θα είναι δύσκολα τα πράγματα», είχε δηλώσει ο έμπειρος γιατρός…
Με τη χθεσινή του εμφάνιση ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε τρία πολύ σημαντικά μηνύματα:
Πρώτο. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά και αποδοτικά. Όπως ο ίδιος τόνισε προστατεύουν τους πολίτες όχι μόνο από τον θάνατο αλλά και από την εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κατά 95% (δηλαδή 20 φορές) μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, ακόμη κι αν εμφανίσουν κολλήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού.
Δεύτερο. Έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν όσο είναι καιρός… Στην προκειμένη περίπτωση ο καθηγητής παρουσίασε ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να πείσει όσους ανεμβολίαστους έχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων. «Με τον εμβολιασμό η χώρα απέφυγε 8400 θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ένα εύρημα που βάζει σε άλλη βάση τη συζήτηση για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Ένα στοιχείο λογικής και πειθούς, που δεν έχει σχέση με τα «δύσπεπτα» περιοριστικά μέτρα, παρότι είναι αναγκαία για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας
Τρίτο. Κτύπησε βαριά «καμπάνα» για τέταρτο κύμα και στην Ελλάδα, που αφορά μεν τους ανεμβολίαστους αλλά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στους εμβολιασμένους εφόσον γεμίσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο έμπειρος γιατρός, επεσήμανε την τραγική κατάσταση που βιώνουν ήδη η Ρουμανία και η Ρωσία, δυο κατεξοχήν ανεμβολίαστες χώρες που επισκέφθηκε το 4ο τεράστιο και καταστροφικό κύμα.
Απώτερος στόχος της έκτακτης δημόσιας παρέμβασης του είναι να βοηθήσει στην ανάκαμψη της εμβολιαστικής εκστρατείας, μέσω της προσωπικής αξιοπιστίας του.
Οι ανησυχίες των «ειδικών»…
Εκτός του κ. Τσιόδρα, και πολλοί άλλοι εκ των «ειδικών» έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τέταρτο κύμα του COVID-19, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία είναι εστίες υπερ-μετάδοσης.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.
Στο ίδιο μήκος κινείται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος είπε ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μία αυξητική πορεία.
Κοινή συνισταμένη και των δυο ειδικών είναι ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει ότι ο COVID-19 είναι εδώ, ενεργός και θα παραμείνει μαζί μας για πολλούς μήνες ακόμη.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Ωστόσο η «σκυτάλη» της διαχείρισης του προβλήματος σε αυτή τη φάση έχει περάσει στην πολιτική «σφαίρα» και η κυβέρνηση ακολουθεί τον οδικό χάρτη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σταδιακά επιστρέφουν στην κανονικότητα, καθότι έχει οικοδομηθεί ένα ανεκτό και ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, με περιθώρια βελτίωσης…
«Τετελεσμένα» όμως δεν υπάρχουν και αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, αλλά βλέπετε ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επισημάνει και υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» . Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε».