Την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετατροπής του Αφγανιστάν σε καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς οποιαδήποτε αναζωπύρωση θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην ευρύτερη κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να προληφθεί η πιθανότητα δημιουργίας μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι θα προκαλέσουν νέα, σημαντικά προβλήματα, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβαση του, στη διάρκεια της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι «η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή (SACEUR) αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Συμμαχίας να διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας, η οποία περιλαμβάνει και τις μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πυραυλικής απειλής, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε τη σπουδαιότητα του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE), που εγκαινιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Σούδα της Κρήτης, με επικεφαλής τη χώρα μας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης της σχέσης NATO-Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναβάθμισής της σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένης στις αρχές της συμπερίληψης, της διαφάνειας, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας των δύο Οργανισμών.
Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε τόσο στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας, η οποία, όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, συνεισφέροντας έτσι στη συλλογική ασφάλεια των χωρών της Συμμαχίας και της Ε.Ε., καθώς και στην καλύτερη κατανομή των βαρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (MDCA), χωρών με ισχυρή και διαχρονική δέσμευση στους στόχους της Συμμαχίας, που ενισχύει τους διατλαντικούς δεσμούς και, όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας με τη Γαλλία, ενδυναμώνει τη συλλογική ασφάλεια, υποστηρίζει τις κοινές αξίες και προωθεί τα κοινά συμφέροντα.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους του.