Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Πέμπτη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιθανή σύναψη συμφωνίας στο Κογκρέσο για τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στις υποδομές που επιδιώκει, αφήνοντας ωστόσο στην άκρη την υπόσχεσή του ότι θα αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις.
«Έτσι νομίζω», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησής του με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη που αναμεταδιδόταν απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ερωτηθείς εάν οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί που μέχρι τώρα διχάζονται μένει να επιλύσουν «τέσσερα ή πέντε προβληματικά σημεία», αλλά «νομίζω πως θα μπορέσουμε να φθάσουμε εκεί», στην επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε.
Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραμένοντας αόριστος για την πιθανότητα να εξευρεθεί συμβιβασμός πριν από την αναχώρησή του σε επτά ημέρες για την Ευρώπη, όπου θα συμμετάσχει κατά σειρά στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη και κατόπιν στην COP26 στη Γλασκόβη.
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο την Τετάρτη να ψηφίσει το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις που θέλει, καθώς θεωρεί πως θα «αλλάξουν βαθιά» την Αμερική. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων έχει μειωθεί στην προσπάθεια να ενωθούν όλες οι πτέρυγες του κόμματος.
Διεξήγαγε αυτή την εβδομάδα εντατικές διαπραγματεύσεις με αιρετούς που διστάζουν και δέχθηκε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες που ήταν αφιερωμένες σε κοινωνικά μέτρα και στο κλίμα.
Αρχικά, ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε να ψηφιστεί πρόγραμμα δημοσίων δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεκαετή διάρκεια, για να βελτιωθούν οι φροντίδες υγείας, η παιδεία, η φροντίδα των παιδιών. Στις διαπραγματεύσεις όμως το ποσό μειώθηκε στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το έτερο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορά επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Στοιχείο-κλειδί για τη χρηματοδότηση των δαπανών αυτών ήταν η αύξηση των φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που όμως πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν θα ενταχθεί σε κανένα από τα δύο σχέδια νόμου.
«Δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε» αυτές τις αυξήσεις των φόρων, είπε ο κ. Μπάιντεν, αποδίδοντας την εξέλιξη κυρίως στον δισταγμό ως προς αυτό που εκφράζει η κεντρώα γερουσιάστρια Κίρστεν Σίνεμα της Αριζόνας. Μαζί με τον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνιας Τζο Μάντσιν, οι δύο Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν στα χέρια πρακτικά δικαίωμα βέτο, με δεδομένη την πολύ ισχνή πλειοψηφία της παράταξης του Τζο Μπάιντεν στο σώμα αυτό του Κογκρέσου.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε πως είναι ανοικτός στην ιδέα να μεταρρυθμιστούν οι κανόνες στη Γερουσία ώστε να πάψει να υπάρχει η δυνατότητα παρακώλυσης της ψήφισης σχεδίων νόμου που είναι γνωστή με τον όρο filibuster στο ιδιόλεκτο του αμερικανικού Κογκρέσου.