Η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα μόνιμα μέλη του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από την Μόσχα όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχόλησαν τις επαφές των δύο ΥΠΕΞ, το Κυπριακό, καθώς και τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα, στο πλαίσιο του τακτικού μας διαλόγου και την ευκαιρία για να έχουμε ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, όπως εξάλλου έχουμε πάντα» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:
«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διμερείς μας σχέσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, και φυσικά για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θέλω να επισημάνω ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα συνιστά ανταπόδοση της επίσκεψης του αγαπητού Σεργκέι στη Λευκωσία πριν από ένα χρόνο, όταν είχαμε εορτάσει τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων στην οποία προβήκαμε, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο υπουργό για τις προοπτικές ανάπτυξης τους σε συγκεκριμένους τομείς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού το επόμενο διάστημα.
Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και με αφορμή την συμπλήρωση, πολύ πρόσφατα, έξι δεκαετιών διπλωματικών σχέσεων, που υπογράψαμε πριν από μερικά λεπτά δύο σημαντικά έγγραφα, τα οποία καταδεικνύουν την κοινή μας προσήλωσή στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων:
Το πρώτο από τα δύο είναι το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022-2024, που αποτελεί ανανέωση του Κοινού Προγράμματος Δράσης που ήταν σε ισχύ μέχρι πρότινος, ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και καθορίζει στην ουσία τους στόχους της συνεργασίας μας σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.
Το δεύτερο που υπογράψαμε, είναι η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων, με τη οποία προκαθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες θα συνεργάζονται σε περιπτώσεις κρίσεων που θα καθιστούν απαραίτητη την εκκένωση πολιτών μας από τρίτες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση μας και ειδικά το Κυπριακό, εξέφρασα την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960, αλλά και τη σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού που δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μετέφερα την ευχή και προσδοκία μας όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και ζήτησα την συμβολή του κ. υπουργού προς αυτή την κατεύθυνση.
Συζητήσαμε επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενέργειες που συνεχίζονται, πάρα τη ρητή τοποθέτηση του Σώματος μέσα από την Προεδρική Δήλωση της 23 Ιουλίου για αντιστροφή των οποίων σχετικών με την Αμμόχωστο έκνομων αποφάσεων της Τουρκίας. Η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα μόνιμα μέλη του.
Κατά τη διάρκεια των επαφών μας, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω για την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες προκλητικές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τον κ. Lavrov ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις, δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή είναι κοινή η πεποίθηση μας ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε και να αντιμετωπίσουμε σημαντικές διεθνείς προκλήσεις. Είναι σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος και επικοινωνία, καθώς αυτή είναι και η μόνη οδός για αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών ή/και διαφορετικών προσεγγίσεων.
Με τον Σεργκέι συζητήσαμε επίσης τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Ανταλλάξαμε μέσα από ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, απόψεις και για άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα. Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις είναι πως δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, πάντα στην βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».
Ολοκληρώνοντας, κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για «τις πολύ εποικοδομητικές και ουσιαστικές συζητήσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψή του στη Μόσχα «επιβεβαιώνουν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας των λαών μας, καθώς και το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».