today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

Η Γ.Σ. της ΔΕΗ, το πλάνο της SUNLIGHT, το come back της Aegean και η στρατηγική στόχευση της Cosmote

Μπορεί να φαίνεται ως είδηση, που δεν ενδιαφέρει τους πολλούς, μόνο έτσι όμως δεν είναι. Η κλειστή συνάντηση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο εμβληματικό κτίριο του ΕΒΕΑ, στην οδό Αμερικής, μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – π. ΤΑΝΕΟ), της Ένωσης των Funds και σημαντικών fund managers, είχε αντικείμενο την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης – και όχι μόνο -, με στόχο – τι άλλο; – την ανάπτυξη επενδύσεων. Η σύμπλευση της ΕΑΤΕ με τους διαχειριστές κεφαλαίων είναι ύψιστης σημασίας, δεδομένου – να μην ξεχνιόμαστε – ότι οι επενδύσεις σημαίνουν θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία. Έπονται και άλλες συναντήσεις. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν !

Κρίσιμη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, καθώς σε δύο κομβικά ζητήματα δόθηκαν εγκρίσεις. Το ένα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο είναι η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να πέρασαν και τα δύο θέματα με ευρεία πλειοψηφία, όμως τα ερωτήματα των μικρομετόχων ήταν σημαντικά. Στο ένα για τον ΔΕΔΔΗΕ ρωτήθηκε γιατί επελέγη η πώληση, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή για να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Μια δεύτερη απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Στάσης είχε ενδιαφέρον καθώς έβγαλε είδηση. Η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δις.ευρώ τα επόμενα τρία έτη και σε 8,4 δις.ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύς ΑΠΕ έως το
2024 και τα 9,1 GW μέχρι το 2026. Εν ολίγοις η εταιρεία πάει σφαίρα για EBITDA 1,7
δις.ευρώ έως το 2026. Η ΔΕΗ δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζημιογόνα, τελειωμένη
εταιρεία που ήταν πριν τρία χρόνια.

Το επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 100 εκατ.ευρώ που έχει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οδηγεί την εταιρεία σε νέο ομολογιακό δάνειο. Στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση της εταιρείας οι όροι και το ακριβές ύψος του δανείου, ωστόσο από το χρηματιστήριο εκτιμούν πως το ομολογιακό θα είναι άνω των 80 εκατ.ευρώ. Μένουν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν στην πράξη. Πάντως, η εταιρεία ευνοείται από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση καθώς τα προϊόντα της ανταποκρίνονται στις τάσεις της αγοράς. Υπάρχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ψηφιακά έργα χωρίς…αλουμίνιο, χαλκό και μέταλλα; Όχι.

Σημαντικές επενδύσεις πάνω από μισό δις.ευρώ, για την ακρίβεια 560 εκατ.ευρώ περιλαμβάνει το πενταετές επενδυτικό πλάνο της Sunlight. Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέων, ιόντων λιθίου, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και νέες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, αποτελούν τον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας. Στο εξάμηνο η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών και εκτόξευση κερδών 180%.

Μάχη γιγάντων στη συνδρομητική. Η Nova λάνσαρε το Eon , η Cosmote Tv φέρνει νέες σειρές. Η Nova δε αναμένεται να μπει στις παραγωγές και στις συμπαραγωγές. Βάλτε στην εξίσωση πως έρχονται στην Ελλάδα η HBO Max και η Disney+ μέσα στο 2022 και έχετε μπροστά σας τη μεγάλη εικόνα. Η Netflix θα απειληθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει πάνω από 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα. Η κόντρα Nova και Cosmote Tv θα έχει ενδιαφέρον στο μέλλον, καθώς η μια πρωτοβουλία θα υποδέχεται την άλλη. Πάρτε ποπ κόρν και καθίστε στον καναπέ.

Η αγορά των υδρογονανθράκων μπορεί να φτάσει τα 250 δις.ευρώ σε βάθος 25ετίας είπε ο Διευθύνων Σύμβολος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Τα ακούμε από το 2010 αυτά, όπου το μόνο ενεργό κοίτασμα είναι της Καβάλας. Όπως πάει δε η αγορά με την πράσινη στροφή, σε βάθος 25ετίας πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν οι έρευνες, παρά να φέρουν και έσοδα. Ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Tι να κάνει η έρμη η Whitetip; Ο συμβουλευτικός οίκος που θέλει να ανδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της MLS. Προσπαθεί να βγάλει άκρη για αυτό όπως πληροφορείται η στήλη και ξεκίνησε επαφές με τους πιστωτές της MLS. Το ζήτημα είναι περίπλοκο και αυτό γιατί δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία υπολειτουργεί στην ουσία και καταγράφει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την άλλη βέβαια αν δεν αναδιαρθρωθούν τα χρέη θα βαρέσει κανόνι η εταιρεία…Δύσκολη εξίσωση, με την MLS να σχεδιάζει ένα νέο business plan για να παρουσιαστεί στους υποψήφιους επενδυτές, μπας και βάλουν το χέρι στην τσέπη και δώσουν κανά φράγκο.

Στο σφυρί βγαίνουν τα ακίνητα της οικογένειας Παπαναγιώτου. Δυνατή επιχειρηματικά, ωστόσο ζημιές και οικονομική κρίση τη…γονάτισαν. Έτσι λοιπόν στις 19 Ιανουαρίου του 2022 η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει σε πλειστηριαμό το ακίνητο της Κτηματοδυναμικής με την απαίτηση να είναι ύψους 5,068 εκατ.ευρώ. Το οικόπεδο βρίσκεται στην Αθήνα, έχει επιφάνεια 500,65 τ.μ. και υποθήκη έχει γράψει και η Millenium Bank.

H Αegean παίρνει θέση στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Από τις ζημιές του 2020 που σημείωσε, όπως άλλωστε και όλες οι αεροπορικές, πέρασε στην ανάπτυξη με την υποχώρηση της πανδημίας. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης εντάσσεται και η στρατηγική της για επέκταση στη Ρουμανία. Βλέπει πως ο τουρισμός θα επανανκάμψει πλήρως το 2022, αντιλαμβάνεται πως η Ρουμανία είναι μια αγορά που έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου και αυξάνει τις ροές της προς την Ελλάδα, και έτσι απέκτησε το 51% της Animawings. Το ποσοστό της είναι 51% πλέον και κανείς δεν γνωρίζει αν η επέκταση αυτή, συνοδευτεί και με άλλες κινήσεις στο μέλλον…

Ήρθε και η είσοδος επενδυτών στη Softone. Oκλάδος της πληροφορικής κρύβει εκπλήξεις και μαθαίνουμε «ψήνονται» και άλλα deals στον κλάδο, τα οποία και θα ανακοινωθούν. Ένα μεγάλο και μικρότερες συμφωνίες εξαγορών από τους μικρούς του κλάδου. Δηλαδή; Space Hellas, Entersoft κ.α.Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός πυροδοτεί τα deals που μόλις ξεκίνησαν.

Η κίνηση της Cosmote με την ψηφιακή τηλεφωνία δεν είναι απλή…Κρύβει μια συνολική θεώρηση της εταιρείας, η οποία θέλει να μετασχηματιστεί σε πάροχο τεχνολογίας. Κάτι που ήδη το έχει καταφέρει. Στόχος του Μιχάλη Τσαμάζ είναι να πιάσει τη νέα γενιά, η οποία δεν θέλει συμβόλαια, δεν θέλει εξαρτήσεις, αλλά θέλει γρήγορα πακέτα, ευέλικτα, άμεσα και γρήγορα. Έτσι λοιπόν, το Cosmote Neo αναμένεται να φέρει «απαντήσεις» ανάλογες από άλλους παρόχους. Σε κάθε περίπτωση η έξυπνη κίνηση, η πρώτη αμιγώς ψηφιακή κινητή, πιστώνεται στην Cosmote.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ