today-is-a-good-day
15.1 C
Athens

Τέλος στη χαλαρότητα των ποινών ειδεχθών εγκλημάτων – Γράφει η Ν.Δούνια

Έντεκα γυναικοκτονίες μέσα στο 2021. Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν, η μία μετά την άλλη, από τους ίδιους τους συντρόφους τους. Από ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν και αγάπησαν. Και σαν αντάλλαγμα, αυτοί τις σκότωσαν. Γιατί; Επειδή τους χώρισαν,. Επειδή δήθεν τους αντιμίλησαν. Εν ολίγοις διότι «σήκωσαν ανάστημα».

Γράφει η Νόνη Δούνια*

Η διαπίστωση αυτή μας σοκάρει και μας θλίβει όλους βαθιά. Και, φυσικά, μας προβληματίζει για το τί πάει τόσο στραβά στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα η ανατροφή και η παιδεία, με την οποία μεγαλώνουν πολλά αγόρια είναι ο βασικότερος παράγοντας. Η πεποίθηση, που καλλιεργείται στους άνδρες, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, πως προορίζονται να είναι «αρχηγοί» και να έχουν «το πάνω χέρι» στη σχέση τους, όπως και ο τρόπος, με τον οποίο τους παρουσιάζουν τα κοινωνικά στερεότυπα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι, αδιαμφισβήτητα, η «πηγή του κακού».

Πέρα, όμως από τις σεξιστικές, πατριαρχικές αντιλήψεις, το χέρι όλων των παραπάνω δολοφόνων, αλλά και πολλών άλλων δραστών εγκλημάτων ειδικής ποινικής απαξίας, το όπλισαν και οι «χαλαρές» διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η αίσθηση, δηλαδή, των δολοφόνων, των βιαστών ή των παιδεραστών ότι θα «πέσουν στα μαλακά». Και η σιγουριά πως με τις, μέχρι τώρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομικού μας πλαισίου, ό,τι και να κάνουν, πολύ σύντομα θα βγουν από τη φυλακή.

Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Πρέπει επιτέλους να αρθούν οι αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση και να αποκατασταθεί το, κατά κοινή ομολογία, λαβωμένο αίσθημα δικαίου στη Χώρα μας.

Για αυτό, άλλωστε, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με τις παραπάνω από 150 αλλαγές, που δρομολογούνται, αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών, με στόχο να θεραπευτούν οι αδυναμίες στην αντιμετώπιση ειδεχθών εγκλημάτων, με τις οποίες, δυστυχώς, ήρθαμε πρόσφατα πολλές φορές αντιμέτωποι.

Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται μεγαλύτερες ποινές για βιασμούς, εμπρησμούς και εγκλήματα που αφορούν ανηλίκους. Το ίδιο ισχύει και για την πρόκληση αναπηρίας ή μόνιμης παραμόρφωσης. Έτσι, σε περιπτώσεις όπως της αναίτιας επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα, δεν θα αντιμετωπίζουμε το οξύμωρο, εξοργιστικό φαινόμενο το θύμα να βασανίζεται περισσότερα χρόνια από όσα θα τιμωρείται ο θύτης.

Ακόμα, εφεξής τα ισόβια θα είναι η μοναδική τιμωρία για ανθρωποκτονίες, βιασμούς ανηλίκων και θανατηφόρες ληστείες.

Ταυτόχρονα, η εκδίκαση αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας αποκτά απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι κατάδικοι για την τέλεση σοβαρών εγκλημάτων θα μένουν περισσότερο χρόνο στη φυλακή.

Όπως γίνεται κατανοητό, αυτός ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η εναρμόνισή τους με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, που ρυθμίζουν τα δικαιώματα προστασίας των θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας, θα κάνει τους πολίτες να νιώθουν και να είναι πιο ασφαλείς.

Κι αυτό επειδή οι νέες ρυθμίσεις θα τους προστατεύουν, με την απειλή αποτρεπτικών κυρώσεων, από το να γίνουν θύματα απαράδεκτων πράξεων, όπως αυτών, στις οποίες γίναμε πρόσφατα όλοι μάρτυρες.

Ελπίδα όλων μας είναι να μην ξανακούσουμε για εγκλήματα με αθώα θύματα. Επειδή, όμως, τα ευχολόγια δεν αρκούν, η Πολιτεία, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής, βάζει τέλος στην χαλαρότητα των ποινών και δίνει σε όλους τους επίδοξους δράστες το μήνυμα ότι «θα μας βρουν όλους απέναντί τους».

 

*Η Νόνη Δούνια είναι Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ