Προ των μεγάλων και ιστορικών ευθυνών τους αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που λένε όχι στην κύρωση της αμυντικής ελληνογαλλικής συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.
Του Κώστα Πασίση
Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά την ομιλία του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ένα ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαι.
Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κάθε βουλευτής θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία», τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, απάντησε «θα δούμε».
Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που θωρακίζει τη χώρα, έχει απογοητεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει συναίνεση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε για την οικοδόμηση ενός εθνικού μετώπου, σε μια περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της.
Το κλίμα στη σημερινή συζήτηση αναμένεται να είναι συγκρουσιακό και αυτό προκύπτει από τη στάση που κράτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε η προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για εθνική ομοψυχία και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τους δυο όρους της Κουμουνδούρου.
Δηλαδή ρηματική διακοίνωση από Γαλλία για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και μη αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε εμπόλεμες περιοχές. Παρότι γνωρίζει ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει επειδή το ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον η επιμονή του Πάνου Σκουρλέτη να μιλά περί «οσμής» σκανδάλου στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, δεν προοιωνίζει τίποτε καλό…
Το «κεφάλαιο» της σύγκρουσης με την κυβέρνηση το άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Ειδικότερα όταν αναρωτήθηκε αν «γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;».
Το στίγμα για το πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την καταψήφιση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας από το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να γίνει η εθνική εξαίρεση. Η αντιμετώπισή του απέναντι στην συμφωνία είναι πολιτικά και εθνικά ασύνετη. Είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων», ανάφερε χαρακτηριστικά
Τα «όπλα» Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στη Βουλή έχοντας στο ντοσιέ του πολλά καλά «χαρτιά».
Το πρώτο είναι ότι αγορά των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών σε συνέχεια των rafale κόστισε στη χώρα μας πολύ λιγότερα χρήματα από την αρχική προσφορά των Γάλλων. Και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε.
Το δεύτερο είναι ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας- Γαλλίας είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία την οποία επιζητούσαν διακαώς εδώ και πολλές δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Το τρίτο είναι ότι η επίμαχη συμφωνία αποτελεί το πρώτο και συνάμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωστρατού, ένα αίτημα για το οποίο έχει δώσει μάχες η Ελλάδα εντός της Ε.Ε.
Η μεγάλη αξία αυτής της Συμφωνίας, που ακυρώνει όλα τα αφηγήματα περί του αντιθέτου, είναι η τρομερή ενόχληση της Τουρκίας.
Η οργισμένη αντίδραση της είναι η μεγαλύτερη πιστοποίηση, ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Ελλάδας ήταν «ματ» στην Άγκυρα.
Η μόνη ερμηνεία που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, για την άρνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την Ελληνογαλλική συμφωνία, είναι ότι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές, οπερ σημαίνει ότι η μοναδική αντιπολιτευτική τακτική που αρμόζει στην περίσταση (προεκλογική περίοδος) είναι το «όχι σε όλα».
Όσον αφορά τα περί «Γιάννου και Άκη», ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε: Πρόκειται για άθλιους και αστείους υπαινιγμούς».
Την Ελληνογαλλική συμφωνία θα ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ θα καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.