today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Connect the Dots: Ομογενείς από τις ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους με Έλληνες επιχειρηματίες

Να φέρει σε επαφή και σε συνεργασία νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την ελληνική Διασπορά επιχειρεί η Ελληνική Πρωτοβουλία (THI) με το νέο πρόγραμμα της, «Connect the Dots» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιες εβδομάδες. Η φιλοδοξία του προγράμματος είναι να γεφυρώσει δύο κοινότητες που αν και είναι μακριά, μοιράζονται κοινά όνειρα και κοινούς στόχους.

«Βλέπαμε συνέχεια ότι υπήρχε μια δυναμική και πολύ παραπλήσιες ιστορίες που αναπτύσσονται και από το έναν και από τον άλλο χώρο. Kαι επειδή σαν οργάνωση έχουμε μια ομάδα ανθρώπων κάτω των 40 που είναι δικτυωμένοι μαζί μας, τους ονομάζουμε new leaders και είναι όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι άνθρωποι που εργάζονται σε πολύ μεγάλους οργανισμούς στην Αμερική και σε μεγάλες εταιρείες και από την άλλη, δουλεύαμε ταυτόχρονα και με όλες αυτές τις start ups στην Ελλάδα που μεγάλωναν και είχαν πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα και ενδιαφέρουσες ιστορίες να μοιραστούν, σκεφτήκαμε ότι αν φέρουμε τους μεν σε επαφή με τους δε, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής Προγράμματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα θα κερδίσουν από την εμπειρία από την δικτύωση από τις συμβουλές και από την τεχνογνωσία που μπορούν να πάρουν από ανθρώπους που εργάζονται σε ένα πιο εξελιγμένο οικοσύστημα αλλά και αυτοί οι οποίοι είναι στην Αμερική, νομίζω ότι θα αποκτήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και θα έχουν έτσι μια καλύτερη γνώση του τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτή τη χώρα».

Για να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση δημιουργήθηκε μια online πλατφόρμα στην οποία καλούνται άνθρωποι που είτε έχουν συνεργαστεί με την Ελληνική Πρωτοβουλία είτε θέλουν να εγγραφούν σε αυτή, να συμπληρώσουν ένα προφίλ στο οποίο αναφέρουν τί θέλουν να κάνουν και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια μπαίνοντας σε αυτή την πλατφόρμα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορα προφίλ ανθρώπων, να μιλούν ο ένας στον άλλο και να φτιάξουν «ζευγάρια» μέντορα-μαθητή με ένα τρόπο. Η Ελληνική Πρωτοβουλία γνωρίζοντας πολλούς από τους συμμετέχοντες θα κάνει προτάσεις, όμως κατά βάση τα «ταιριάσματα» θα γίνουν από τους ίδιους.

«Από την πλευρά της Ελλάδας όσοι συμμετέχουν νομίζω ότι έχουν κάποια προβλήματα τα οποία είναι κοινά γιατί είτε είσαι στην Αμερική είτε είσαι στην Ελλάδα, τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα να θέλεις να κάνεις καλύτερο branding του προϊόντος σου και την υπηρεσία σου, αν μιλάμε για το μάρκετινγκ, να σου λείπουν κάποιες επαφές γιατί θέλεις να κάνεις εξαγωγές ή να έρθεις σε επαφή με κάποιον στην Αμερική, ή χρειάζονται μια βοήθεια στο πώς να διοικήσουν μια ομάδα, ή να θέλουν να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση, ή να θέλουν να κάνουν πιο αποτελεσματικό κάποιο από τα μοντέλα που χρησιμοποιούν», σημειώνει ο κ. Πρίντζος, ενώ αναφερόμενος στην άλλη πλευρά, εκείνη των νέων της Διασποράς, εξηγεί ότι αυτό που θέλουν είναι ένας νέος τρόπος να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα. «Αυτός ο τρόπος εδώ είναι αρκετά μοντέρνος και αρκετά κοντινός στους ίδιους, ένας σύγχρονος τρόπος προσέγγισης, είναι μια επικοινωνία με την Ελλάδα, είναι ένας δεσμός με την Ελλάδα», υποστηρίζει.

Οι συμμετέχοντες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είτε ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς αλλά και άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τεράστιου brain drain την τελευταία δεκαετία.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με χρηματοδότηση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας της «ΗΠΑ-Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 Χρόνια Φιλίας», τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και βρίσκεται επίσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

O στόχος είναι το πρόγραμμα να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον και όχι να κλείσει μαζί με τους εορτασμούς για το επετειακό έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ