«Οι νόμοι των συμμοριών δεν υπερισχύουν των νόμων της Δημοκρατίας». Το μήνυμα αυτό εκπέμπει η κυβέρνηση στην απόπειρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουν εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Του Κώστα Πασίση
Στο μπαράζ των επιθέσεων η Κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου, πέρασε στην αντεπίθεση βάζοντας στη σωστή βάση το θέμα.
Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε για όσους έχουν κοντή μνήμη ότι «η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη επί θητείας αυτής της κυβέρνησης».
Και στη συνέχεια έριξε ένα φαρμακερό καρφί: “Μηδενική ανοχή οφείλουμε να δείχνομε σε όποια συμπεριφορά φασιστική, είτε φορά κουκούλες». Και αυτό γιατί προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας με προσωπική παρέμβαση του …απογείωσε το θέμα, κατηγορώντας επι της ουσίας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι ψαρεύει στο «ακροατήριο της Ακροδεξιάς».
Με αφορμή την προαναφερόμενη ανάρτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές της ΝΔ θυμήθηκαν και έναν μάλλον κακόγουστο αστεισμό του Αλέξη Τσίπρα, εντός Βουλής το καλοκαίρι του 2017.
«Τι κακό έχουν οι μολότοφ», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;»
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «Η μάχη κατά του φασισμού είναι διαρκής. Καμία ανοχή στη βία. Η εμφάνιση φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών στο σχολείο της Σταυρούπολης είναι άκρως ανησυχητική».
Ενώ, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «εξίσωση των θυμάτων με τους θύτες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επίσημη αθώωση των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων».
Στις πολιτικές «μολότοφ» της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση απάντησε θεσμικά.
«Η αστυνομία κινήθηκε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σύνεση με δεδομένο ότι είχε να κάνει με σχολείο εν λειτουργία και μαθητές, εντός των ορίων του σχολείου» τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτ. Οικονόμου.
Επίσης το υπουργείο Παιδείας, αντέδρασε άμεσα. Ζήτησε την επέμβαση του Εισαγγελέα και στη συνέχεια η διαχείριση πέρασε στο επίπεδο της ΕΛΑΣ όπου αποκατέστησε τη τάξη και τη λειτουργεία του σχολείου.
Η κυβέρνηση από την αρχή απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά έχοντας υπόψη της, ότι τέτοια συμβάντα είναι …βούτυρο στο ψωμί των εξτρεμιστικών ομάδων, ακροδεξιών και ακροαριστερών, που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο όπου ανήκουν.
Ελληνογαλλική συμφωνία
Το θέμα του «πολέμου των συμμοριών» στη Θεσσαλονίκη, που έπαιξε ως πρωτοσέλιδο, σε δυο εφημερίδες, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που ψάχνει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή για την Ελληνογαλλική συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συμφωνία μίλησε για «εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα και ζήτησε τη διακομματική στήριξη της.
Ένα αίτημα στο οποίο επέμεινε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Η συμφωνία, τόνισε, θα συζητηθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει διακομματική στήριξη», ανέφερε
Μέχρι στιγμής πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αντίθετα «ομφαλοσκοπεί» και αναζητά γκρίζα σημεία στη συμφωνία, όπως ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος ανέφερε ότι το κατ’ αρχήν θετικό άρθρο 2 προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», αφήνοντας συνεπώς εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Ενώ αλλά στελέχη μιλούν για μια ακριβή συμφωνία για την Ελλάδα…
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει θέμα και με τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που αναμένεται να επιλυθεί κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ, στις 14 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, αναφέρει ότι «διαπραγματεύεται την πενταετή επέκταση αυτής». Αντίθετα η Κουμουνδούρου μιλά για πρωτοφανή επ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.