Eντείνονται σιγα-σιγά οι εσωκομματικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή της ηγεσίας που, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ακριβές χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν υπάρχει, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού ολοκληρώνει εντός των ημερών τις συνεννοήσεις με τις εταιρείες που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας και η αναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το επόμενο Σαββατοκύριακο (2-3 Οκτωβρίου) θα ανάψει το πράσινο φως για τους κανόνες και τον χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων.
Ατύπως οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και χθες -από το απόγευμα μέχρι το βράδυ- οι κ.κ. Ν. Ανδρουλάκης, Ανδρ. Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης συμμετείχαν στη συζήτηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», που μετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς, κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Μία συζήτηση περισσότερο ιδεολογικού και θεωρητικού χαρακτήρα, ενδεικτική όμως του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του κάθε υποψηφίου.
Από την εκδήλωση απουσίαζε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης είχε προσκληθεί, ωστόσο επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών και σημείωσε: «Πριν από 30 χρόνια υπήρξε μία θεώρηση πως η ιστορία έχει τελειώσει και θα υπάρξει μία επέκταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον πλανήτη. Αντ’ αυτού, βλέπουμε την τελευταία δεκαετία γεγονότα που δείχνουν ότι η προφητεία έπεσε έξω. Στη χώρα μας, το πιο ακραίο παράδειγμα που έδειξε τα όρια του σεβασμού των θεσμών ήταν το δημοψήφισμα του 2015. Καμία άλλη χώρα δεν δίχασε τον λαό της έτσι μέσα σε πέντε μέρες και μετά απαξίωσε την ετυμηγορία».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «υπάρχουν κόμματα καρτέλ στην Ελλάδα και αν θέλουμε να τα κάνουμε ζωντανά πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η δημοκρατική παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες, όχι μέσα από συγκεντρωτισμό αλλά διάχυση της πληροφορίας. Η οποία θα γίνει και η βάση των συναινέσεων για την επόμενη μέρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «έχουμε πρόβλημα στη Σοσιαλδημοκρατία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι αναλύσεις γύρω από τα αίτια είναι πολλές, λίγες όμως λύσεις έχουν δοθεί. Έχω πειστεί ότι ένας σοσιαλδημοκράτης θεωρεί ότι στην πολιτική του συγκρότηση το πρωτεύον είναι η Δημοκρατία. Αν σεβόμαστε αυτήν τη διδαχή, αρχίζουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις και να συνεννοούμαστε για μη δημοκρατικά φαινόμενα. Για τον Τραμπ, τον Όρμπαν και τον Μπολσονάρου και -γιατί όχι- για ορισμένες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καθήκον να λένε αλήθειες, καθώς οι πολίτες ζητούν λογική και μετριοπάθεια και πώς ο πολιτικός λόγος θα ήταν ουσιαστικός αν ήταν λόγος εξουσίας. «Οι πολιτικές μας προτεραιότητες πρέπει να διαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών», επεσήμανε.
Ο κ. Καστανίδης, στην παρέμβασή του, άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για το τρόπο που χειρίζεται τους θεσμούς. «Για πρώτη φορά μία δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν λήξουν οι θητείες δύο ανεξάρτητων Αρχών να προτείνει τροπολογίες για να τοποθετήσει συνομιλητές της», είπε και συμπλήρωσε πως «αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθήκον αληθείας δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά». Υποστήριξε, επίσης, πως για να είναι σφίζουσα η Δημοκρατία απαιτείται σύνθεση όχι στο κέντρο, αλλά στην πρόοδο.
«Δεν θα υπάρξουν φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας αν δεν επαναδιατυπωθεί το δημοκρατικό αίτημα. Ποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα; Γιατί δεν δίνουμε τη δυνατότητα στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα για τη συλλογή υπογραφών και επεμβάσεων του πολίτη σ’ αυτά τα θέματα; Χρειάζεται και εσωκομματική δημοκρατία, που δεν είναι απλή άσκηση. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αντέχουμε τη διαφωνία και όχι να απειλούμε με διαγραφές», υπογράμμισε.
Παρεμβάσεις έγιναν από τους καθηγητές Γιώργο Σωτηρέλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη. «Ασφαλώς και κινδυνεύει η δημοκρατία σήμερα», ανέφερε ο κ. Σωτηρέλης και συμπλήρωσε: «Το προηγούμενο διάστημα, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απέτυχαν παταγωδώς. Ωστόσο, πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο ενός νέου προοδευτικού πόλου, που θα συσπειρώσει όλες τις ομάδες που μπορούν και θέλουν».
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντιάδης δήλωσε πως «η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επανεκτιμήσει τον ρόλο των συναισθημάτων, να διευρύνει την πολιτική νόηση στη χώρα των παθών. Αυτό δεν σημαίνει -σε καμία περίπτωση- διολίσθηση στη δημαγωγία».