Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Αϊτή, ο πρεσβευτής Ντάνιελ Φουτ, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τις “απάνθρωπες” απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδων Αϊτινών προσφύγων, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση της ανασφάλειας λόγω των ένοπλων συμμοριών.
“Δεν θα συνδεθώ με την απάνθρωπη και αντιπαραγωγική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απελάσουν χιλιάδες Αϊτινούς πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην Αϊτή, μια χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοί μας περιορίζονται να ασφαλίζουν κτιριακά συγκροτήματα λόγω του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ένοπλες συμμορίες στον έλεγχο της καθημερινότητας”, αναφέρει ο Ντάνιελ Φουτ στην επιστολή παραίτησής του που φέρει χθεσινή ημερομηνία και απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
“Ευχαριστούμε τον ειδικό απεσταλμένο Φουτ για τη δέσμευσή του για τη χώρα και για τον λαό της Αϊτής”, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.
Ο Ντάνιελ Φουτ επιδίωκε να διευρύνει τις εξουσίες του στη λήψη αποφάσεων για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Αϊτή, και η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε ότι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να του δώσει τόσο έλεγχο, είπε επίσης υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις απελάσεις Αϊτινών παράτυπων μεταναστών μετά τον σεισμό που ρήμαξε το μισό νότιο τμήμα της Αϊτής στις 14 Αυγούστου, όμως η συγκέντρωση μέσα σε μερικές ημέρες περισσότερων από 15.000 μεταναστών, η πλειονότητα των οποίων Αϊτινοί, κάτω από μια γέφυρα στο Τέξας άλλαξε τα δεδομένα.
Από την Κυριακή, οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης ναύλωσαν 12 πτήσεις προκειμένου να στείλουν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, στο Πορτ-ο-Πρενς και στο Καπ-Αϊτιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα.
Ο Ντάνιελ Φουτ διορίστηκε στις 22 Ιουλίου προκειμένου να “διευκολύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα” και τη διεξαγωγή “ελεύθερων και δίκαιων” εκλογών, μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος σκοτώθηκε στην ιδιωτική κατοικία του από ενόπλους στις 7 Ιουλίου.
Οι ΗΠΑ είναι από τις κύριες δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Αϊτή, μια χώρα την οποία κατείχαν στρατιωτικά επί 19 χρόνια, από το 1915 έως το 1934. Όμως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, παρά το αίτημα της αϊτινής κυβέρνησης που ήθελε στρατεύματα για να ασφαλίσουν τη χώρα της Καραϊβικής.