Σχεδόν οι εννέα στους δέκα πολίτες της ΕΕ (ποσοστό 86%) πιστεύουν ότι η συνολική επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι θετική, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου με θέμα «Γνώσεις και στάση των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της επιστήμης και της τεχνολογίας», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
Οι περισσότεροι αναμένουν ότι μια σειρά τεχνολογιών που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάπτυξης, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας τα επόμενα 20 χρόνια, ιδιαίτερα η ηλιακή ενέργεια (92%), τα εμβόλια και η καταπολέμηση των λοιμωδών νόσων (86%) και η τεχνητή νοημοσύνη (61%).
Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την τεχνολογία (82%), και την επιθυμία των πολιτών να μάθουν περισσότερα σχετικά με το αντικείμενο αυτό σε μέρη όπως τα δημαρχεία, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες (54%). Οι Ευρωπαίοι αναφέρουν συχνότερα την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όταν ερωτώνται σε ποιους τομείς μπορούν να κάνουν τη διαφορά η έρευνα και η καινοτομία, ενώ αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για νέες ιατρικές ανακαλύψεις (82% έναντι 86% το 2010).
Από την άλλη, πολλοί πιστεύουν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία συμβάλλουν κυρίως στη βελτίωση της ζωής όσων βρίσκονται ήδη σε καλύτερη κατάσταση (57%) και δεν δίνουν επαρκή προσοχή στις διαφορές μεταξύ των αναγκών των γυναικών και των ανδρών (23%). Επίσης περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι οι ερευνητές στην Κίνα (58%), στις ΗΠΑ (57%) και στην Ιαπωνία (54%) προηγούνται των ερευνητών στην ΕΕ στις επιστημονικές ανακαλύψεις.
Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (68%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις πολιτικές συζητήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι στις αποφάσεις λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία.
Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ ενημερώνονται για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις από την τηλεόραση (63%) και ακολουθούν τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ιστολόγια (29%) και οι διαδικτυακές ή έντυπες εφημερίδες (24%). Επιπλέον, η πλειονότητα (61%) θεωρεί ότι η συμμετοχή μη επιστημόνων στην έρευνα και στην καινοτομία διασφαλίζει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις αξίες της κοινωνίας.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι νέες τεχνολογίες θα είναι προς όφελος όλων και πάνω από τα τρία τέταρτα (79%) πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απαιτήσουν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων (37.103 ερωτηθέντες) και τις χώρες που συμμετείχαν (38, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της διεύρυνσης της ΕΕ, των κρατών της ΕΖΕΣ και του Ηνωμένου Βασιλείου). Η έρευνα διεξήχθη από τις 13 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου 2021, κυρίως μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.