Η φετινή χρονιά, βάσει των δεδομένων προβληματικών καταστάσεων λόγω της πανδημίας, κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα. Σαφέστατα βρεθήκαμε πολύ πιο πάνω από την περσινή καταστροφική χρονιά, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι είμαστε παράλληλα πιο κάτω από το «φυσιολογικό» 2019.
Η σεζόν του 2021 ξεκίνησε αργά περί τα μέσα Μαΐου και κινηθήκαμε σε «ρηχά νερά», με την πλειονότητα των ξενοδοχείων της χώρας να λειτουργούν. Ωστόσο, το διάστημα 10 Ιουλίου με 15 Αυγούστου (που ανέκαθεν ήταν το top high season για τον κλάδο μας) οι κρατήσεις, καθώς και η πληρότητα μας δημιούργησαν ικανοποίηση. Πρέπει να σημειώσω, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάμψη στις κρατήσεις, γεγονός που δεν προκαλεί βέβαια μεγάλη ανησυχία, με δεδομένο ότι η χρονιά που διανύουμε είναι «ultra last minute». Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε κρατήσεις .
Γράφει ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης*
Σε γενικές γραμμές, αν δεν υπήρχαν οι υγειονομικοί κανόνες αλλά και οι περιορισμοί τρίτων χωρών, αν για παράδειγμα χώρες όπως η Αγγλία, η Ρωσία κ.α είχαν μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων, θα συζητούσαμε σίγουρα για μία πολύ δυνατή χρονιά. Στο σημείο που βρισκόμαστε, σήμερα, αισιοδοξούμε πως θα συνεχίσει να επικρατεί το υφιστάμενο καλό κλίμα, ώστε να παραταθεί η σεζόν, να έχουμε καλές πληρότητες όλον τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και τον Νοέμβριο, γιατί όχι, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην αρχή της περιόδου και να μιλήσουμε για περίοδο που έδωσε ανάσα στους επιχειρηματίες, αλλά και στη χώρα. Μέχρι σήμερα οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από την αρχή της χρονιάς είναι στο 57,65% των αφίξεων του 2019 την αντίστοιχη χρονική περίοδο, γεγονός πάνω από τις προβλέψεις μας.
Αν δεν είχαμε τον έλεγχο που έχουμε με τα τεστ εισόδου, μπορεί και να μιλούσαμε για μεγάλη καταστροφή εξαιτίας των κρουσμάτων. Από την άλλη, ενδεχομένως αν δεν υπήρχαν τα τοπικά lockdown να υπήρχαν περισσότεροι τουρίστες, αφού κανείς δεν πάει κάπου για να μην διασκεδάσει και να επιστρέφει στο ξενοδοχείο από τις 12:30 τη νύχτα. Και πάλι, όμως, εδώ υπάρχει ο αντίποδας. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα, θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ευχής έργον θα ήταν ο εμβολιασμένος πληθυσμός να έχει ξεπεράσει το 90%. Έτσι μόνο, σήμερα, θα συζητούσαμε κάτω από άλλες βάσεις και χωρίς να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία και κυρίως οι ΜΕΘ. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός: Δεν μπορούμε να έχουμε την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Έπρεπε να δουλέψουμε, ακόμη και κάτω από συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάθε ενέργεια έχει τα ρίσκα της και σκοπός αυτά να τα περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό επιχειρήθηκε με τα ειδικά μέτρα.
*Ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης είναι πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ)