Με «καθαρές» λύσεις όπως είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κάλεσμα Τσίπρα για Προοδευτική Διακυβέρνηση. Διαφορετικά έρχεται η ακυβερνησία και το χάος…
Οι πρώτες κινήσεις στη πολιτική «σκακιέρα» ξεκίνησαν από την 85η ΔΕΘ και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια, ίσως και την επόμενη Κυριακή, πάλι από τον ίδιο χώρο. Ο Πρωθυπουργός παρότι διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, άνοιξε την πολιτική «βεντάλια», με εκλογικά διλήμματα, διπλές εκλογές ακόμη και με προεκλογικά συνθήματα, του τύπου το «είπαμε το κάναμε», δείχνοντας τρομερή πολιτική αυτοπεποίθηση αλλά και ότι δε φοβάται την απλή αναλογική καθώς απευθύνεται στην κοινωνία.
Toυ Κώστα Πασίση
«Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας», τόνισε ενώ επεσήμανε ότι θα ζητήσει να «συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας Παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της «προοδευτικής διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η φράση όμως που άναψε «φωτιές» ήταν όταν αναρωτήθηκε: «Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».
Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο ΚΙΝΑΛ, ζήτησε από τη Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση, στο ενδεχόμενο να συνεργασθεί με τους κ.κ Τσίπρα και Βαρουφάκη, που οδήγησαν την Ελλάδα στα capital controls.
Η Χαρ. Τρικούπη μέχρι στιγμής τουλάχιστον κάνει ότι δεν άκουσε…
Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν είχαν δυσεπίλυτους γρίφους.
«Αποκλείω τη συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος» τόνισε και πρόσθεσε «Έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση την οποία επιδιώκω, είναι η επικοινωνία με τους πολίτες”.
Η διαχωριστική γραμμή που τράβηξε ο Πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα δε σηκώνει παρερμηνείες, αντίθετα προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει…
Άλλωστε το σχόλιο του με τις «γαλοπούλες που δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», ήταν σκέτο φαρμάκι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός ξετύλιξε ένα πολιτικοοικονομικό αφήγημα με συγκεκριμένη στόχευση.
Το ιδιαίτερα γενναιόδωρο «πακέτο» εξαγγελιών που ανακοίνωσε είχε ως στόχο την «επούλωση» των καλοκαιρινών πληγών, που αφήσαν οι πυρκαγιές που προκάλεσαν μικρές φθορές στα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ.
Και απ’ ότι προκύπτει από τις «μοχθηρές» ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αμέσως μετα την ομιλία στο Βελλίδειο, τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης, πιάνουν τόπο…
Νέοι και μεσαία τάξη
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έκανε «focus» στους νέους. Ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιδότηση εργασίας, επέκταση φοιτητικού επιδόματος αλλά και δωρεάν 50 giga για εφήβους που εμβολιάζονται.
Στο Βελλίδειο στην πρώτη γραμμή βρίσκονταν εκπρόσωποι της νέας γενιάς και πίσω τους ήταν οι υπουργοί. Τυχαίο; Σίγουρα όχι.
Η νεολαία είναι στοίχημα για το Μαξίμου, που πρέπει να κερδίσει. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η ΝΔ διαχρονικά είχε πρόβλημα. Ωστόσο όπως τονίζεται υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προσέγγισης της καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι εγκλωβισμένη σε κάποιο κόμμα.
«Δεσμεύτηκα να επιστρέψω στη μεσαία τάξη ότι της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι τη μεσαία τάξη αφορούν οι φοροελαφρύνσεις.
«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μεσαία τάξη είναι. Ο κ. Τσίπρας τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν είμαστε συνεπείς με αυτά που της είπαμε προεκλογικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Το «μπετονάρισμα» της συγκεκριμένης μεγάλης κατηγορίας ψηφοφόρων στη ΝΔ, είναι στρατηγική επιλογή για το Μαξίμου, που θα επικεντρώσει ακόμη περισσότερο στην προσέγγιση της.
Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, θα στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση.