Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό δήλωσε ότι η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει πλήρη αίσθηση της εικόνας, ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση τη μεγάλη εικόνα, ο μόνος που έχει την ευθύνη να παίρνει αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι ώστε να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας», πρόσθεσε.
Σε επόμενη ερώτηση αν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί ή όχι με νέα σύνθεση, είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα γύρω από αυτό το ζήτημα.
Για την πανδημία και σε ερώτηση αν θα αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι αυτό που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι πως στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά. «Υπάρχουν παιδιά στη Β’ Δημοτικού που δεν έχουν γνωρίζει καλά καλά τους συμμαθητές τους. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που έχουμε ανακοινώσει Μένουμε σε αυτά προς το παρόν. Είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και έχουμε πάρει προστατευτικά μέτρα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση στην πορεία. Ο βασικός στόχος και προτεραιότητά μας είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει δια ζώσης όπως πρέπει», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και για τους εμβολιασμένους όπως ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα , ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όντως νοσούν ορισμένες φορές και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε εδώ να το δούμε», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αν θα γίνει και εκεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δήλωσε ότι η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Η προτεραιοποίηση έγινε για ένα χώρο που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την προτεραιοποίηση αυτής της ανάγκης. Έχω ακούσει για προαιρετική υποχρεωτικότητα. Καλό είναι όσοι την επικαλούνται κάπως να την εξηγήσουν. Είμαστε σε μία φάση που ο συναγερμός έχει σημάνει, όλοι συμφωνούμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και κάποιοι που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα τι ακριβώς λένε; Τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας για να πειστούν;», ανέφερε.
Μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων που ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα αλλά λίγο πιο κάτω. «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το Υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», υπογράμμισε.
Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι οι ανεμβολίαστοι στο χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Είναι άλλο αυτό και άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας», σημείωσε.
Για τα χθεσινά συλλαλητήρια και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ερωτηθείς αν είναι υποκινούμενα και έχουν σχέση με την αριστερά, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που είδε ήταν μια ετερόκλητη σύνθεση ανθρώπων. «Με διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή, για την επιστήμη γενικώς. Συνυπάρχουν με άλλους κάθε φορά που δεν διστάζουν να διαδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο, με επεισόδια, την άποψή τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Συντεταγμένου Κράτους», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι πως όλοι μπορούν να διαδηλώνουν, «ακόμα και απέχουν έτη φωτός από το 2021 αν μιλάμε για χώρα της ΕΕ».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αυτού του είδους οι απόψεις δεν μπορούν να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και σε αυτή τη φάση τέτοιου είδους προσεγγίσεις να δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης γύρω από το αναγκαίο ή μη του εμβολιασμού. Είπε επίσης ότι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να βρίσκονται άλλοι που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο τους οποίους και κάλεσε να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους και να προστρέξουν στους εγνωσμένους επιστήμονες, στα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα. «Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι χωρίς αστερίσκους να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία» και να το κάνουμε με ειλικρίνεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις κρύβοντας κάτω από το χαλί κραυγαλέες αντιφάσεις που έκαναν ζημιά», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει το νόμο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και απάντησε πως η ελάχιστη βάση αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές. «Βάζει στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών και τα ίδια τα πανεπιστήμια τα οποία διαμόρφωσαν τις βάσεις και θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις συντελεστών για τις αρρυθμίες στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάζει ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα για τις σπουδές της κόρης του πρωθυπουργού και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε: «Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Δυσκολεύεται κανείς να βρει λόγια που να περιγράφουν το μέγεθος της αθλιότητας. Γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του είναι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρατηγική τους επιλογή να πλήξουν τη σύζυγο και τα παιδιά του. Στοχοποιείται ένα κορίτσι 18 χρόνων στην αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος στη ζωή του με πράγματα αχαρακτήριστα. Δεν έχει χαθεί το μέτρο. Μιλάμε για κατήφορο χωρίς τελειωμό. Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι ότι σε τέτοιου είδους αθλιότητες και ανηθικότητες είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο κ. Καρανίκας ήταν ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού, συνοδοιπόρος του από τα φοιτητικά τους χρόνια. Έχει περάσει μια ολόκληρη ημέρα και δεν έχει βρεθείς κανένας να τον μαζέψει, να τον αποδοκιμάσει. Δεν θέλω να θυμίσω σε περιπτώσεις που στελέχη της ΝΔ ξεφεύγουν από τους ηθικούς και αξιακούς κανόνες τοποθέτησης στο δημόσιο βίο που έχουμε θέσει, τι συμβαίνει. Αποδοκιμάζονται, διαγράφονται, απομακρύνονται αμέσως. Όχι για τέτοιου είδους αισχρότητας και αθλιότητας θέμα. Και μια μέρα μετά κανένας δεν τον έχει μαζέψει. Επιβεβαιώνεται ότι το χειρότερο από το να είσαι ανίκανος είναι να είσαι ικανός για όλα. Ο κατήφορος που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική αντιπαράθεση δεν φαίνεται να έχει τέλος».
Τέλος σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστά και τον απεγκλωβισμό χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές, κάτι που κάποιοι χαρακτήρισαν λιποψυχία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η εξωτερική πολιτική και γενικώς η κυβερνητική πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από λιποψυχία σε κανένα επίπεδο. «Βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου όποιος τα ισχυρίζεται αυτά», ανέφερε σημειώνοντας πως καθένας βλέπει και διαβάζεις πως είναι η κατάσταση στην Καμπούλ. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Πολιτεία να μεταφερθούν έξω από το Αφγανιστάν. Η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, συνεχίζουμε να ασχολούμαστε», τόνισε.