Την Τσετσένα Χαλιμάτ Ταράμοβα, την οποία είχαν μεταφέρει δια της βίας στην Τσετσενία από διαμέρισμα για θύματα της ενδοοικογενειακής βίας όπου είχε καταφύγει στην πόλη Μαχατσκαλά, κρατούσαν επί τρεις μήνες στην ιδιωτική κλινική Invia Elite που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, λόγω των σχέσεων που είχε με άτομο του ιδίου φύλου.
Στο περιστατικό αυτό αναφέρεται ο ιστότοπος Meduza (έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο ξένων πρακτόρων), ενώ τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta το «Ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Meduza. Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι αυτού του είδους η ιστορία «θεραπείας, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία», δήλωσαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο «Ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ» που παρείχαν υποστήριξη στην Ταράμοβα.
Όπως γράφει ο ιστότοπος Meduza, η Ταράμοβα γνώρισε την Άννα Μανίλοβα στο τσατ του telegram το 2020. Σύμφωνα με την Μανίλοβα, ο σύζυγος της Ταράμοβα ένα χρόνο αργότερα ανακάλυψε την μεταξύ τους αλληλογραφία, την κακοποίησε σωματικά και εν συνεχεία την έκλεισαν στην κλινική Invia Elite, όπου παρέμεινε τρεις μήνες.
Η Μανίλοβα αποφάσισε να πάει στην κλινική προσποιούμενη ότι είναι άρρωστη και για πρώτη φορά συναντήθηκε με την Χαλιμάτ δια ζώσης. Όπως γράφει ο Meduza, η Μανίλοβα δήλωσε στην κλινική ότι πάσχει από κατάθλιψη. Δέχθηκαν να την θεραπεύσουν, χωρίς να ζητήσουν κανέναν πιστοποιητικό και έτσι παρέμεινε εκεί για μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Μανίλοβα στον ιστότοπο Meduza, στην Ταράμοβα έδιναν κάποια άγνωστα σκευάσματα και κάποιες σταγόνες, ενώ μαζί της ασχολούνταν διάφοροι ψυχολόγοι.
«Η Λίμα δεν είχε καμία διαταραχή, καμία διάγνωση δεν υπήρξε, την θεράπευαν για να το πω ωμά από εμένα», δήλωσε η Μανίλοβα.
Σύμφωνα με την ίδια, πριν στείλουν την Χαλιμάτ στην κλινική, οι γονείς της προσπάθησαν «να βγάλουν από μέσα της τους δαίμονες» στο σπίτι της. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές της Τσετσενίας. Σύμφωνα με την Μανίλοβα, η Χαλιμάτ της έγραψε ότι τον πατέρα της τον κάλεσαν στην αστυνομία, του παρουσίασαν την μεταξύ τους αλληλογραφία και στη συνέχεια παρουσία του πατέρα της, πήραν το διαβατήριό της. Η Χαλιμάτ έγραψε στην Άννα ότι την υποχρέωσαν να υπογράψει ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο της απαγόρευαν να εγκαταλείψει την Τσετσενία για διάστημα έξι μηνών. Μετά από αυτό η Χαλιμάτ ζήτησε την βοήθεια των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 14 Ιουνίου το ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤΚΙ απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την παράκληση να παρέμβει στην υπόθεση της Χαλιμάτ Ταράμοβα, που είχε μεταφερθεί δια της βίας από την εστία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Την ίδια ημέρα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο “Γκρόζνι” έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο η Χαλιμάτ δηλώνει ότι μόνη της έφυγε από την εστία και ζητάει να πάψει η αναζήτησή της στην ρωσική επικράτεια. Ο πατέρας της Χαλιμάτ, πρώην υφυπουργός υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας Αγιούμπ Ταράμοφ, δήλωνε ότι είναι ευγνώμων που επέστρεψε η κόρη του στο σπίτι. Η ίδια η Χαλιμάτ δήλωνε στην κάμερα ότι δεν θυμάται πώς βρέθηκε στην εστία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην πόλη Μαχατσκαλά, λέγοντας ότι «όλα ήταν όπως στην ομίχλη».