Ανακοίνωση με την οποία παρείχε διευκρινίσεις για τις ώρες Πρακτικής Άσκησης εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από την «ανησυχία που εκδηλώθηκε από μερίδα φοιτητών» με αφορμή την έκδοση απόφασης τροποποίησης των κριτηρίων συνάφειας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και της Σχολικής Ψυχολογίας.
Το υπουργείο υπενθυμίζει πως από το 2007 προβλέπεται πως μία πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 ώρες εργασίας, ενώ από το 2019 έχει οριστεί πως «η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 πιστωτικές μονάδες ECTS εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% να υλοποιείται σε….».
Αναφέρεται ακόμη πως το 2019 συστάθηκε με νόμο Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει τα κριτήρια συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) και της Σχολικής Ψυχολογίας.
Η Επιτροπή θέλησε να διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ο φόρτος εργασίας που απαιτείται σε επίπεδο πρακτικής άσκησης προκειμένου να μπορεί ένα ΠΜΣ να θεωρηθεί ως συναφές με τα αντικείμενα της ΕΑΕ και της Σχολικής Ψυχολογίας. Έτσι ορίστηκε ότι η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20 πιστωτικές μονάδες ECTS (500 τουλάχιστον ώρες), εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% (300 τουλάχιστον ώρες) να υλοποιείται σε…».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Επιτροπή επομένως εφαρμόζει την ΥΑ του 2007. Δεν μετέβαλε το κριτήριο της υποχρεωτικής Πρακτικής άσκησης. Παραμένει ως υποχρεωτική η Πρακτική Άσκηση που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες ECTS και αποσαφηνίζονται απλώς οι ώρες στις οποίες οι ανωτέρω πιστωτικές μονάδες αντιστοιχούν».
«Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που, παρά τις διατάξεις που ισχύουν από το 2007, αποκλίνουν από τις ρυθμίσεις του ανωτέρω ευρωπαϊκού συστήματος πιστωτικών μονάδων κατά την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών τους, οφείλουν να προσαρμοστούν στις σχετικές διατάξεις» καταλήγει η ανακοίνωση.