Μπορεί η μέρα να ξεκίνησε με έναν υποτυπώδη ανασχηματισμό, όμως ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού με τα πολλαπλά πολιτικά μηνύματα που έστειλε, για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε έναν «απολογισμό» της μάχης που δόθηκε στο πεδίο, ενώ αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Του Κώστα Πασίση
Το πρώτο μήνυμα που έστειλε ήταν ότι θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, όχι όμως …σήμερα και όχι εν βρασμώ αλλά στον ανασχηματισμό, εννοώντας τον ανασχηματισμό που θα κάνει συνολικά στην κυβέρνησή του και όχι τον σημερινό που αγγίζει αποκλειστικά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο συγκεκριμένο θέμα, που ήταν και ένα από τα κυρίαρχα της χθεσινής συνέντευξης, υπενθύμισε τη δημόσια συγνώμη του, διευκρινίζοντας ότι «ήταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και μια πολιτική πράξη» και πρόσθεσε: «Η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης».
Η είδηση όμως βγήκε στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε αν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στον ανασχηματισμό και δεν απάντησε…
Στη παρούσα φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε πολιτικά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και όχι μόνο, τονίζοντας ότι «το επιτελικό κράτος δε σβήνει πυρκαγιές, αλλά συντονίζει».
Τον Νίκο Χαρδαλιά για τον οποίο είπε ότι έδωσε απαντήσεις για τα εναέρια μέσα και ότι σήμερα έχουμε τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά.
Όσον αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, πήρε αποστάσεις από κάποιες υπερφίαλες δηλώσεις, λίγο πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, άλλα η αναφορά του «Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος», ήταν «ομπρέλα» προστασίας.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα «αξιολογηθεί» στον ανασχηματισμό…
Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι οι «πυρόπληκτοι» δεν θα μείνουν αβοήθητοι και το κράτος θα είναι δίπλα τους.
Ο Πρωθυπουργός έκανε focus στο συγκεκριμένο θέμα πολλές φορές, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη «κρίση» ήταν η χειρότερη απ όλες που χειρίστηκε η κυβέρνηση του, από την αρχή της θητείας της.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, ενώ χθες ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: ότι «εάν χρειαστούν κι άλλα μέτρα δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Το τρίτο μήνυμα είναι ότι έρχονται δομικές αλλαγές στον τομέα της οργάνωσης και της πρόληψης των πυρκαγιών. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αφού προηγουμένως διαπιστωθεί «με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος».
«Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», δεσμεύθηκε.
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Και αυτό ήταν το τέταρτο πολιτικό μήνυμα του και στάλθηκε με αφορμή την αναζωπύρωση των σχετικών σεναρίων, που συντηρούνται και διακινούνται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, που παρεμπιπτόντως δεν τολμά να ζητήσει ευθέως εκλογές.
«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Μια καλή είδηση
Το τελευταίο μήνυμα ήταν αισιόδοξο και αφορά το μέλλον της οικονομίας, μετά την πανδημία, που παραμένει απειλητική, όσο δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό ποσοστό για το τείχος ανοσίας.
Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία, ανέφερε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται καλύτερες ημέρες…
Επίθεση αντί συναίνεσης από Τσίπρα
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως εθνική προσπάθεια και ζήτησε τη συμβολή της αντιπολίτευσης.
Λίγο αργότερα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, έκλεισε ερμητικά το κεφάλαιο της συναίνεσης.
«Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα», ανέφερε…