«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας από τις πυρκαγιές. Η έλλειψη του σχεδίου οδήγησε σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, τα οποία βιώνει ο λαός στις πυρόπληκτες περιοχές. Ούτε μέτρα πρόληψης υπήρχαν, ούτε μέτρα συντονισμού που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τις τραγικές επιπτώσεις των πυρκαγιών», επισήμανε σε παρέμβασή του στον τ/σ ΑΝΤ1, ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
«Από αυτή την άποψη ό,τι κι αν έκαναν οι πυροσβέστες και οι υπόλοιπες δυνάμες δεν μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. Επί της ουσίας οι ίδιοι οι κάτοικοι έσωσαν και τις περιουσίες τους και τις ζωές τους με ελάχιστη βοήθεια. Και εδώ προκύπτουν μια σειρά ερωτηματικά σε σχέση με τις προτεραιότητες, τις οποίες έβαλε η κυβέρνηση γιατί τόσο στις φωτιές ιδιαίτερα στην Εύβοια όσο και στις υπόλοιπες περιοχές βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαν οι όποιοι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης», σημείωσε.
Όπως τόνισε «το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ο ίδιος ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να δημιουργήσει ομάδες πυροπροστασίας, αλλά και ταυτόχρονα να διεκδικήσει και να απαιτήσει πλήρη αποζημίωση στο 100% των καταστροφών χωρίς προϋποθέσεις. Γιατί το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και η ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιουργούν μια σειρά εξαιρέσεις,τόσο όσον αφορά στις κατοικίες, όσο και πολύ περισσότερο αφορούν στην παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα την αγροτική παραγωγική δραστηριότητα».
Τόνισε, επίσης την άμεση αναγκαιότητα για αντιπλημμυρικά έργα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του έκανε λόγο για «διαχρονικό έγκλημα γιατί όλες οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να προστατεύσουν προληπτικά το δάσος, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή».
«Αυτό φαίνεται διαχρονικά από τα στοιχεία για τα μεγέθη (των κονδυλίων) που δίνονται για την δασοπροστασία σε σχέση με άλλες δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται όπως, για παράδειγμα, οι ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Γι’ αυτό ακριβώς ο κ. Μενέντεζ κρατά αυτή τη στάση διότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος πελάτης των Αμερικάνων και της προώθησης των αμερικάνικων συμφερόντων αυτή τη στιγμή στην περιοχή», είπε.
Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία και να κρύβεται πίσω της και η σημερινή κυβέρνηση η λεγόμενη κλιματική αλλαγή, η οποία αξιοποιείται και ως εργαλείο για να αλλάξει χρήση και ο ορεινός όγκος και ταυτοχρονα η γη. Αυτό το οποίο αποτελεί και το εύφλεκτο υλικό είναι η εμπορευματοποίηση του δάσους».
Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, «το λέμε αυτό για πολύ φοβόμαστε ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική και για τους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, αλλά και πολύ περισσότερο για την επαρχία όπου, επί της ουσίας, μια σειρά δραστηριότητες που στηρίζονται στην αγροτική παραγωγή θα εκλείψουν. Γιατί με τις προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, δεν μπορούν να παραμείνουν στις περιοχές τόσο όσον αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους ρητινοκαλλιεργητές».
«Μιλάμε για μια απώλεια εισοδήματος με μεγάλη χρονική διάρκεια», υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
«Απαιτούμε ο ίδιος ο λαός -και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως ΚΚΕ- να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει την πλήρη αποκατάσταση χωρίς προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να οργανώσει την πάλη του για να μπορεί να παραμείνει στις περιοχές, για να μπορεί να έχει μια ζωή με αξιοπρέπεια την επόμενη μέρα», κατέληξε στην παρέμβασή του.