today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο απαραίτητο για την είσοδο σε πολλούς χώρους

Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι, νοσοκομεία, μεταφορές: το υγειονομικό πάσο μπήκε σήμερα στην καθημερινότητα των Γάλλων στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της Covid-19 παρά την αμφισβήτηση αυτού του μέτρου στους δρόμους.

Απέναντι στην υποχρέωση να μην δέχονται στα καταστήματά τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με το πάσο, επαγγελματίες ξεκίνησαν την ημέρα τους με μια κάποια ένταση.

“Αν αρχίσω να συνηθίζω τους ανθρώπους στην ανοχή, είμαι χαμένος”, Στην Brasserie του στενού Σεν Μισέλ του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο ιδιοκτήτης, Στεφάν Λατούρ, μόλις αρνήθηκε να σερβίρει σε υπαίθριο χώρο μια νέα γυναίκα, πελάτισσα, η οποία δεν έχει λάβει ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου και προσπαθεί να ηρεμήσει τη δυσαρέσκειά της. Ωστόσο, “εκτός από ορισμένους, οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν. Αν δεν έχουν το πάσο, παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι”, λέει.

Μερικούς δρόμους πιο μακριά, η Ματίλντ Κοτό, σερβιτόρα στη Villa Tourny, είναι πιο ανήσυχη: “Χάνουμε πελάτες και για το μεσημέρι, προς το παρόν (στην αρχή του πρωινού) δεν έχουμε καμία κράτηση ενώ συνήθως είμαστε γεμάτοι κάθε φορά”.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα υπάρχει ανοχή τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του πάσου, που θεωρείται ως “προτροπή στον εμβολιασμό” και “διατήρηση της ελευθερίας”, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, με σκοπό να αποφευχθούν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λοκντάουν.

Το υγειονομικό πάσο, που ισχύει ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία στους χώρους πολιτισμού από τις 21 Ιουλίου, έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα θέατρα και στα μεταφορικά μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Και μπορεί να μην απαιτείται η επίδειξή του στον γιατρό, είναι όμως απαραιτητο στα νοσοκομεία.

Είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του ευρωπαϊκού νοσοκομείου Georges Pompidou στο Παρίσι, όπου υπήρξε μια λογομαχία το πρωί με έναν επισκέπτη.

“Με αηδιάζει, θα ντρεπόμουν στη θέση σας!” φωνάζει πίσω από το κιγκλίδωμα ασφαλείας ο Μπερνάρ Φρανσουά, ένας εβδομηντάχρονος ο οποίος δεν μπόρεσε να συνοδεύσει στο εσωτερικό τη σύζυγό του Νικόλ, καρκινοπαθή, ελλείψει υγειονομικού πάσου.

Ένα έγκυρο υγειονομικό πάσο δείχνει πλήρη εμβολιασμό, ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Στους χώρους όπου ισχύει, η χρήση μάσκας δεν θα είναι πια υποχρεωτική.

Προσοχή στους απατεώνες. Όσοι επιδεικνύουν ένα πάσο που δεν είναι το δικό τους, κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα και το πάσο “που χρησιμοποιείται καταχρηστικά θα μπαίνει σε μαύρη λίστα και θα αχρηστεύται”, προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Σεντρίκ Ο.

Στις μεταφορές, οι έλεγχοι “θα είναι μαζικοί”, υπόσχεται ο Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, αλλά όχι “συστηματικοί” ανάλογα με τον καθημερινό αριθμό των ταξιδιωτών στα τρένα (400.000).

Στον σταθμό της Ντιζόν (κεντροανατολικά), η εφαρμογή του πάσου δεν προκάλεσε σήμερα καμία επιπλέον αναμονή. Είναι αλήθεια πως “δεν υπάρχει έλεγχος προς το παρόν στον σταθμό αλλά μόνο στα τρένα”, εξηγούσε ένας υπάλληλος της SNCF, της εθνικής εταιρίας σιδηροδρόμων.

Οι δυνάμεις της τάξης θα θέσουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο τις αστικές και τουριστικές περιοχές.

Ένας επαγγελματίας που δεν εφαρμόζει τους απαιτούμενους ελέγχους κινδυνεύει, αν αυτή η παράλειψη διαπιστωθεί “περισσότερες από τρεις φορές στη διάρκεια μιας περιόδου 45 ημερών”, με πρόστιμο έως 9.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

Η εισαγωγή του υγειονομικού πάσου αμφισβητείται στον δρόμο: διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τέταρτο Σαββατοκύριακο και σχεδόν 237.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ήρεμα προχθές, Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνεται ωστόσο πως το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στις 12 Ιουλίου έδωσε μια ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στις αρχές Αυγούστου, έδωσε επίσης στη δημοσιότητα δώδεκα βίντεο στα μέσα ικοινωνικών δικτύωσης, με θεάσεις πάνω από 60 εκατομμύρια φορές, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ