Όπως συμβαίνει σε καθημερινή βάση, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι και στην διοργάνωση του Τόκιο υπάρχουν ορισμένοι αθλητές, οι οποίοι ξεχώρισαν των υπολοίπων. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τους… εντόπισε και τους παρουσιάζει…
Η Άλισον Φέλιξ «έγραψε Ιστορία» στο Τόκιο, καθώς, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100μ, έφθασε τα επτά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Μάλιστα, η Αμερικανίδα σπρίντερ έχει στην κατοχή της 11 μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. τρία αργυρά κι ένα χάλκινο) και στον πίνακα με τους πολυμεταλλιούχους στην Ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης βρίσκεται μόλις ένα μετάλλιο πίσω από τον θρυλικό Φινλανδό δρομέα, Πάαβο Νούρμι, ο οποίος, από το 1920 μέχρι και το 1928, ανέβηκε 12 (!) φορές στο Ολυμπιακό βάθρο.
Ο Ρούντι Γκομπέρ δήλωσε πρόσφατα πως έχει πάει στο Τόκιο για να κάνει την «μεγάλη έκπληξη», εννοώντας προφανώς την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, παρά την παρουσία των ΗΠΑ στο Ολυμπιακό τουρνουά. Και τα δάκρυα του Γάλλου άσου λίγο μετά τον χαμένο τελικό -από τους Αμερικανούς με 87-82- μαρτυρούν την απογοήτευσή του, κυρίως από το γεγονός ότι, μέχρι ν’ αποβληθεί με πέντε φάουλ, ήταν αυτός που αντιστάθηκε περισσότερο στην ομάδα των ΗΠΑ.
Ο Ινδός ακοντιστής, Νεεράτζ Τσόπρα, έβγαλε εκατομμύρια συμπατριώτες του στον δρόμο, καθώς, με βολή στα 87 μέτρα και 58 εκατοστά, έγινε ο πρώτος αθλητής του στίβου που κατακτά χρυσό μετάλλιο για την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Ο μοναδικός αθλητής του στίβου από την Ινδία, ο οποίος είχε κατακτήσει μετάλλια (σ.σ. δύο αργυρά) στην κορυφαία διοργάνωση, είναι ο -βρετανικής καταγωγής- Νόρμαν Πρίτσαρντ στα 200μ και στα 200μ με εμπόδια της διοργάνωσης του 1900!
Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, Νέλι Κόρντα, κατέκτησε σε ηλικία 23 ετών το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή αθλητική παράδοση της οικογένειάς της. Ο πατέρας της, Πετρ, κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν (1998) και υπήρξε Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, ενώ η μητέρα της, Ρεγκίνα, έπαιζε επίσης τένις και μάλιστα είχε φθάσει στο Νο 56 του κόσμου. Παράλληλα, ο μικρότερος (21 ετών) αδελφός της, Σεμπάστιαν, είναι τενίστας και βρίσκεται στο Νο 45 του κόσμου, ενώ η 28χρονη αδελφή της, Τζέσικα, είναι επίσης πρωταθλήτρια του γκολφ και κατετάγη 15η στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ολλανδή δρομέας, Σιφάν Χασάν, άγγιξε το απόλυτο στην διοργάνωση του Τόκιο, καθώς έλαβε μέρος σε τρία αγωνίσματα και κατέκτησε δύο χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλια. Η κορυφαία πρωταθλήτρια ήταν πρώτη στα 5.000μ και στα 10.000 μέτρα και τρίτη στα 1.500 μέτρα.
Τέλος, ο Ντάνι Άλβες προτίμησε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του και να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου, ως αρχηγός της Βραζιλίας, έφθασε στον 44ο (!) τίτλο της πλούσιας και γεμάτης διακρίσεις καριέρας του, μετά την νίκη με 2-1 στην παράταση (κ.α. 1-1) επί της Ισπανίας, στον τελικό του ποδοσφαιρικού τουρνουά.