today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Ψηφιακά προσβάσιμο το Μουσείο Δελφών για άτομα με αδυναμία στην κίνηση, στην ακοή και στην όραση

​Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της προσβασιμότητας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και γενικά των πολιτιστικών υποδομών της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών καθίσταται προσβάσιμο για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα και άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, μέσω ψηφιακής εικονικής περιήγησης. Ήδη ξεκίνησε  η εφαρμογή του, όχι μόνο με έντυπο υλικό σε γραφή Braille και πινακίδες, αλλά και με το πρόγραμμα απτικής ξενάγησης και επίσκεψη, με ειδικό ηλεκτροκίνητο όχημα, για άτομα με αδυναμία στην κίνηση.

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021. Η δράση συμβάλλει στην προώθηση και βελτίωση της εμπειρίας των φυσικών και ψηφιακών επισκεπτών του μουσείου.

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «η αναβάθμιση της προσβασιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις μας εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για «πολιτισμό, φυσικά και αντιληπτικά προσβάσιμο, σε όλους» για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος μας είναι το 2025 οι χώροι Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, να είναι απολύτως προσβάσιμοι στο σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα οι Δελφοί, χθες ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και της Μεσσήνης, πολύ σύντομα το Κάστρο της Καλαμάτας, και έπονται πολλά».

Το έργο περιλαμβάνει:

– Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακής εικονικής περιήγησης στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που αποβλέπει στη  συγκέντρωση της διάχυτης πληροφορίας για τα εκθέματα (μνημείο, λεζάντα, σημείο εντοπισμού στον χώρο) και την παρουσίασή της στην  οθόνη υπολογιστή και κινητού/tablet,

– Την ανάπτυξη εφαρμογής  αναγνώρισης QR Code σε επιλεγμένα εκθέματα  για κινητά/tablets.

Προβλέπεται επίσης, η παραγωγή σύντομων βίντεο στην ελληνική και αγγλική νοηματική γλώσσα, η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εκθεμάτων μικρών διαστάσεων, τα οποία ο χρήστης θα δύναται να περιστρέφει ή να μεγεθύνει, καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπρόσθετο ερμηνευτικό υλικό, όπως εικόνες, κειμενική πληροφορία και συνδέσμους. Με τον τρόπο αυτό, οι φυσικοί και ψηφιακοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ποικιλοτρόπως το άγαλμα του Ηνιόχου, τους δίδυμους Κούρους του Άργους, τη Σφίγγα των Ναξίων και τα υπόλοιπα εμβληματικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, ακόμη και αυτά που ο μέσος επισκέπτης δεν είναι δυνατό να απολαύσει λόγω του μικρού μεγέθους του, όπως το περίφημο έλασμα με τον Οδυσσέα και το κριάρι.

Οι εφαρμογές συμμορφώνονται με τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG 2.0), ώστε το περιεχόμενό τους να είναι προσβάσιμο από άτομα με κώφωση ή μειωμένη ακοή, αλλά και από ένα ευρύ φάσμα ατόμων με δυσκολίες όρασης ή ομιλίας.

Αμαξίδιο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Σημαντικά αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για ΑμεΑ, καθώς παρελήφθη εξαθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα για τη μετακίνηση εμποδιζόμενων ατόμων ή ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει διαμορφωθεί ήδη πλευρική ράμπα πρόσβασης και χώρος μεταφοράς.

Το αμαξίδιο εξυπηρετεί τους επισκέπτες για την περιήγηση στα μνημεία αλλά και στους χώρους που πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξιοποιείται επίσης, στην αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων περιστατικών υγείας προς διευκόλυνση της άμεσης μεταφοράς των επισκεπτών στην έξοδο του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ